Rólunk


Ez aSzeretem Magyarországot Klub blogja.

Állandó műsorunkat aRádió Cafén hallhatjátok.

Kapcsolat:
info@szeretemmagyarorszagot.hu

Bookmark and Share
Subscribe

Friss topikok

Az eddigi minimumok

Az eddigi minimumok

Linkblog

Közösség

Nem a tényekkel hadakozunk

2009.06.06. 15:34 :: gg

Az EP választások előtti utolsó adás, június 5-én több témán keresztül vizsgálta a demokrácia működését, és azon belül természetesen a magyar államiságot. 

A Jobbik bejutása már a választások előtt is egészen biztosnak látszott, jórészt ez határozta meg a műsort. A szélsőségek megerősödéséről és pozícióba jutásáról mindenkinek más jutott eszébe, egyben azonban egyetértettek a vendégek, nem szerencsés az ilyen és hasonló pártok megjelenése és térnyerése a politikában. Ez azonban szükségszerű és nem csupán hazánkra jellemző, mint ahogy azt Babarczy Eszter már akkor megsejtette, Nagy-Britanniából szintén érkeznek szélsőjobboldali képviselők a parlamentbe, illetve Svédországból a Kalózok érdekeit fogják képviselni. Utóbbi jó példa arra, hogy a szélsőséges pártok megerősödése nem jelent feltétlenül társadalmi beágyazottságot. Az ilyen és hasonló pártokra leadott voksok jórészt protestszavazatok, a választók azzal büntetik a politikai elitet amivel éppen lehet. Elképzelhető, hogy egy kalózpárt Magyarországon is sikeres lehetett volna a választásokon, de ilyen alternatíva híján a szavazók oda ikszeltek ahová lehetett.

A másik alapvető probléma a hazai demokráciával a kiábrándultság, a szavazók túlnyomó többsége a kisebbik rosszat igyekszik választani valós tartalom nélkül. A politikai pártok tisztában is vannak ezzel a mentalitással és igyekeznek kihasználni ezt. Így lehetséges, hogy a szavazatmaximalizálás folyamata nem a politikai programok csatája és nem is a párbeszéd, hanem az ellenfél befeketítése.

A kiábrándultság mellett probléma az is, hogy a választók többsége nincs tisztában az EP működésével, számukra a választás súlytalan. Sőt egyesek szerint a nemkívánatos elemek eltávolítására a legjobb, ha beszavazzuk őket az Európa Parlamentbe, addig sincsenek láb alatt. Ebben természetesen a magyar elit is hibás, amely rendre politikai elfekvőként használja az intézményt.

Szóba jött még a politikai színház, ami szintén vitát generált, a beszélgetők egy része a racionális szavazás, míg másik része az érzelmi alapú döntés híve. Az érvek szerint lehetetlen egy politikai programot választóként teljesen kiismerni és átlátni. Arról sem szabad megfeledkezni, hogy a politikai programok csupán előirányzatok, amelyek a környezeti változásokkal együtt változhatnak.

Az idő a beszélgetőket igazolta az EP választás eredményei ismeretében. Ettől függetlenül is érdekes, hogy mit gondol Hack Péter és Szabó László a demokráciáról és az ország helyzetéről, de szóba jött még a hazai ítélkezési gyakorlat és volt némi divatos off-shore-ozás is a június 5-i adásban.

Szólj hozzá!

Címkék: politika rádió európa

A bejegyzés trackback címe:

https://szinkrontolmacs.blog.hu/api/trackback/id/tr361220199

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása