Rólunk


Ez aSzeretem Magyarországot Klub blogja.

Állandó műsorunkat aRádió Cafén hallhatjátok.

Kapcsolat:
info@szeretemmagyarorszagot.hu

Bookmark and Share
Subscribe

Friss topikok

Az eddigi minimumok

Az eddigi minimumok

Linkblog

Közösség

Román, magyar két jó barát

2009.07.30. 17:27 :: gg

A futballtól indulva a zavargásokon át egészen Tusnádfürdőig ívelt a műsor tematikája. Lesz még egy kis SZDSZ-ezés is, mégis érdemes nem áttekerni, mert egy komoly politológus szájából hangzik el, hogy „Lepsénynél még megvolt.”

A műsorvezetők bölcs irányításának köszönhetően nem az SZDSZ porladásával indult a műsor, hanem az Újpest-Steaua meccsen történtekkel. Itt aztán kibújt a vendégekből a futballtörténész, mint kiderült Csizmadia Ervin egykor lelkes focirajongó volt, míg Gerényi Gábor a mai napig az intelligens szurkolók néptelen táborát erősíti. Innen egy lépés volt a futball gazdasági lehetőségeinek boncolgatása, ami megosztotta a beszélgetés résztvevőit, a beszántás és sóval behintés, illetve az újbóli felvirágoztatás is elképzelhető lenne, mindez csupán elhatározás kérdése.

A meccs közbeni és azt követő botrány elemzése is gyorsan átcsapott általános  tanulságok levonásába. A legfőbb kérdést az üggyel kapcsolatban Rangos Katalin fogalmazta meg, aki rávilágított, hogy a magyar közvélemény általában rendőrellenes, függetlenül a hatóság teljesítményétől. Úgy tűnik a rendőri intézkedést sosem tartjuk arányosnak, az vagy elégtelen, vagy éppenséggel túl kemény, ami több esetben is igazságtalan a rendőrökkel, rendőri vezetőkel szemben. Csizmadia Ervin pedig arról beszélt, hogy ezekhez a dolgokhoz idő kell, hiszen 2006 előtt nem voltak komolyabb utcai zavargások az országban, a futballhuligánok kezelése pedig egy más kategória. Mint mondta a müncheni olimpia előtt nem volt külön terrorelhárító kommandó sem, sajnos minden esetben történnie kell valaminek ahhoz, hogy rákényszerítse a hatóságokat a megfelelő és arányos válasz kidolgozására. Úgy tűnik hazánkban a futball pályák világából szabadult ki az utcai tüntetésekre az erőszak.

A második harmadban óhatatlanul előkerült a liberálisként definiált SZDSZ erodálódása. Hogy ne szaporítsuk a szót, csupán néhány jegyzet arról, miről is beszélgettek a vendégek. A mostani nyilatkozatok szerint ez az SZDSZ már nem az az SZDSZ, és ha ezt már korábban látták, miért nem hagyták ott akkor. Elhangzott még egy lehetséges magyarázat arra, hogy miért sikerült a belső ellentétek ellenére az MDF-nek az, ami az SZDSZ-nek sosem. Eszerint a jórészt intellektuális baráti társaságból kinőtt Szabad Demokraták sosem tűrtek meg maguk mellett egy Political Capitalhoz hasonló think tank-et, ami a Magyar Demokratákat többször átsegítette már a válságon.

Végül szó esett még Orbán Viktor a XX. Bálványosi Szabadegyetemen elhangzott beszédéről, amelyben sikerült ismét minden gonosz szülőjeként megnevezni a neoliberalizmust és az általa annak elődjeként számon tartott baloldali politikát. A belpolitikai csatározások közben kevesen figyeltek fel arra, hogy mekkorát változott a Fidesz külpolitikája, mutatott rá Csizmadia Ervin a beszélgetés során. Véleménye szerint pozitív fordulatot jelent, hogy Orbán a román államfővel, Traian Basescuval egy rendezvényen szólalt fel, valamint tárgyalt Angela Merkellel is. Mindettől függetlenül továbbra is hiányzik a Fidesz politikájából a konkrét intézkedéstervezet.

Sajnos az adásba már nem fért be a terézvárosi csendrendelet. Tekintve, hogy ez az ügy még folyamatban van, mindenkit megnyugtathatunk, lesz még róla szó egy későbbi műsorban.

Szólj hozzá!

Címkék: politika rádió foci

A bejegyzés trackback címe:

https://szinkrontolmacs.blog.hu/api/trackback/id/tr1001278022

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása