Rólunk


Ez aSzeretem Magyarországot Klub blogja.

Állandó műsorunkat aRádió Cafén hallhatjátok.

Kapcsolat:
info@szeretemmagyarorszagot.hu

Bookmark and Share
Subscribe

Friss topikok

Az eddigi minimumok

Az eddigi minimumok

Linkblog

Közösség

Honnan szedünk annyi svédet?

2009.05.30. 14:16 :: gg

Május 29-én Jakupcsek Gabriella, Csiby Éva és Lakatos Péter beszélgettek a társadalmi felelősségvállalásról, az öngondoskodásról és a szolidaritásról.

A vita alapját a kormány nemrégiben meghozott döntése, a GYES és a GYED jelentős átalakítása adta, amelyben a vendégek nem teljesen értettek egyet, bár azt mindenki elismeri, a rendszeren változtatni kell.

A magyar bürokrácia ugyanúgy megkapta a magáét, ahogyan a hazai újraelosztási rendszer is. Jelenleg az állampolgárok csupán azt veszik észre, hogy dől a pénz a rendszerbe, de abból ők semmit sem látnak viszont. Ez aztán megmutatkozik az adózási hajlandóságban, hazánkban továbbra is nemzeti sport az adócsalás, ügyeskedés. Jakupcsek Gabriella gyakorló anyaként elrettentő képet festett arról, mivel kell szembenéznie annak, aki manapság gyermeket vállal. Lakatos Péter azonban a külföldi, leginkább északi példákat hozta fel, mely szerint létezhet igazságos és jól működő elosztási rendszer. Igaz véleménye szerint hiába integrálnánk egy fejlettebb állam példáját, ha az nem tükrözi a hazai állapotokat és gondolkodást.

Az öngondoskodásra azonban az utóbbi válságos időkben egyre több és jobb példát látunk. Úgy tűnik lassan, de biztosan kilábal a magyar társadalom az önsajnálatból és hajlandó tevékenyen részt venni sorsának alakításában. Habár arra Lakatos Péter nagyszerű példát hozott, hogy a sikerhez valóban szerencse is kell, az tagadhatatlan, hogy sikerorientált gondolkodással ledolgozhatóak a hátrányok. Felesége Csiby Éva hozta létre az ad6kap6.hu portált, ahol szabadon csereberélhetnek egymás között a rászorulók. A felajánlások és kérések így gyorsan, anonim módon, nagyobb szervezetek közvetítése nélkül találnak egymásra. Kezdeményezése sokaknak nyújt segítséget a mindennapi boldogulásban, és örömmel tapasztalja, hogy nem csupán ő az egyetlen, aki arra sarkallja az embereket, hogy konkrét kérdéseket és célokat fogalmazzanak meg. Mint mondta, léteznek és nagyszerűen működnek már az országban a különböző cserekörök, ahol a tagok anyagi javakat, munkaerőt ajánlanak fel a rászorulóknak.

A nemzeti felemelkedéshez pedig elengedhetetlen a gondolkodás változtatása, az öngondoskodásra való nevelés, de szükséges még az erős nemzeti öntudat. Itt pedig előjött a Nemzeti Vágta és a Forma1, ami a vendégeket szintén megosztotta. Tarthatják a vágtát egy avíttas hülyeségnek, ha sokan kíváncsiak rá, szeretik és összehozza az embereket, akkor létjogosultságot szerezhet magának. Nem véletlen, hogy idén már második alkalommal rendezték meg és valószínűleg jövőre sem lesz máshogyan. A Forma 1 szintén hasonló probléma, míg sokaknak gazdag hülyegyerekek unalmas játéka, addig a hoteleknek a legmozgalmasabb időszak egész évben.

Engedjük, hogy a személyes érzelmek a közösségi szerep felé kerekedjenek? Megtalálható-e az egyensúly a társadalmi felelősség és az egyéni ambíciók között? Ha nem is kielégítő választ, de gondolatébresztő beszélgetést hallhatnak azok, akik a május 29-i adásról lemaradtak.

Szólj hozzá!

Címkék: közösség szolidaritás gyes rádióműsor adhatkaphat

A bejegyzés trackback címe:

https://szinkrontolmacs.blog.hu/api/trackback/id/tr611220033

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása