Rólunk


Ez aSzeretem Magyarországot Klub blogja.

Állandó műsorunkat aRádió Cafén hallhatjátok.

Kapcsolat:
info@szeretemmagyarorszagot.hu

Bookmark and Share
Subscribe

Friss topikok

Az eddigi minimumok

Az eddigi minimumok

Linkblog

Közösség

Babarczy: a baloldal baromira nem bír kormányozni

2008.07.11. 09:24 :: gg

A hét elején készült el az a próba-rádióadás, ami reményeink szerint ősztől rendszeresen jelenik majd meg a Radio Cafén Szinkrontolmács címmel, a koraesti órákban. A téma ismét csak a melegfelvonulás, a résztvevők: Babarczy Eszter, Pistyur Veronika, Novák Péter, Bányai Gábor és Kóczián Péter. Szókimondó szövegek, hallgassuk meg!

Akinek viszont nincs ideje azonnal végighallgatni az egészet, az letöltheti a műsort, vagy elolvashatja az adás teljes szövegét szerkesztetlenül; az élőbeszéd helyenkénti fésületlenségéért elnézését kérünk.

KP:    Sziasztok, ez itt a Szinkrontolmács című műsor, amelyben magyarról fogunk magyarra fordítani, Novák Péterrel, Babarczy Eszterrel, Pistyur Veronikával és Kóczián Péterrel. Amiről, ma beszélgetünk, hiszen ez a kihagyhatatlan téma, az a melegek megveretése az Andrássy úton. Novák Péter húzza a száját, úgyhogy kíváncsi vagyok, hogy miért húzta a száját erre a felvezetésre.

NP:    Nem feltétlenül húztam a számat, de hát nyilvánvalóan ez egy nehéz kérdés, meg egy nehéz téma, mert hogy miről is beszélgetünk a primer, vagy a szekunder szintről. Mert a primer szintről nagyon nehéz beszélgetni ám, mert a mi kis társadalmunk (KP: mert nem szabad embereket megverni) az mindig is homofób volt ilyen értelemben, hiszen gondolj bele egy közlekedési helyzetbe: „Te hülye köcsög” felkiáltás az egy közhasznú kifejezésnek minősül a hétköznapi nyelvhasználatunkban. Szóval érdemes azért ennek a hátteréről egy kicsit beszélgetni, hiszen mindig találsz 5-6-100-200 bunkót ahhoz, hogy ennek a szlogennek a skandálásában részt vegyenek és aztán valamire alkalmat teremtsenek. De hát a múlt szombaton nem vagyok biztos benne, hogy elsősorban egy meleg szimpátia és unszimpátia-tüntetéssel álltunk szemben.

PV:    Azt írtad, mert hogy írtál ezzel kapcsolatban rögtön, és úgy érezted, hogy valamiért írnod kell, hogy elgurult a humorérzék.

NP:    Hát el, feltétlenül. Azt én értem, hogy vannak vélemények, meg ellenvélemények, de én mindig az attitűdöt keresem meg a formát, vagyis hogy hogyan fogalmazunk meg valamit, s azt gondolom, hogy mindig minden szituációban, a vitáinkban is egész egyszerűen a humorérzék az már nincsen meg. Azért adtam ennek az írásnak azt a címet, hogy „Hűtőkamionnal a melegfelvonuláson”, mert hogy ha valakinek valamilyen ellenállása van, és hogy ha ezt meg szeretné fogalmazni, akkor ez mondjuk egy megfogalmazása valamilyen formában. Az, hogy utcai kövekkel beverik embereknek a fejét, tönkrezúznak autókat, és a saját gyerekükkel a nyakukban skandálják az előbb említett szlogeneket, az nyilvánvalóan nem a humorérzékről tanúskodik.

PV:    Közben azt írod, hogy egyáltalán nem lep meg, hogy ez történt.

NP:    …ja, hát nem, mert 38 éve itt élek ebben az országban. (nevet) Szóval ez nekem nem okoz meglepetést.

PV:    De engem ez meglepett, hogy ez ennyire durva volt.

NP:    Áááá… hát gondolj bele, itt nem az elmúlt 2 év, hanem az elmúlt közel 20 esztendőnek a felgyülemlett mindenféle bajaival nézünk szembe, és akkor itt jön bele a dologba az a szekunder szint, amiről én beszéltem.

KP:    De hát álljon már meg a menet. Szerintem, Te is Péter összemosol dolgokat, és egy általános frusztrációt kötsz konkrét dologhoz, meg a konkrét dologhoz az általánost. Azért itt elég erős állítások hangzanak el. 1.: az elmúlt 20 év frusztrációja, meg hogy ez egy „köcsögözős” társadalom, mert, hogy könnyen kiszalad az ember száján ez. Ebben benne van az az összefüggés, hogy aki köcsögözik, az egyben támogatja, vagy megteremti azt a légkört, ahol a melegeket szabad megverni a felvonulásukon az Andrássy úton.

NP:    de nem az alany a kérdés, hanem az, hogy szabad megverni, tehát, hogy egész egyszerűen az elmúlt időszak legitimizált olyan fajta önkifejezési formákat, hogy egész egyszerűen a megverni az egy létező „valami”.

KP:    Azért ülünk itt, és arról beszélgetünk, hogy néhány 100 embernek, 150-180-nak elszáll az agya. Ez társadalmi probléma.

NP: Itt ülünk, és arról beszélgetünk, hogy a reggeli műsor smsezőinek a 90%-a  azt fogalmazta meg, hogy „Bezzeg, ha nem megy oda, akkor nem kap pofont”. Tehát, magyarul egy olyan általános állapotot fogalmaz meg, hogy minden, ami a mi négy falunkon kívül történik, az már nem ránk tartozik. …hát ez, szerintem egy eléggé súlyos mentális állapotról tanúskodik.

KP:    Eszter? Hasonlóan lesújtó véleményt tudsz megfogalmazni ezzel kapcsolatban?

BE:    A magyar társadalomról bármikor megfogalmazok lesújtó véleményt... Egyetértek a Novákkal, az az igazság. Én is azt gondolom, hogy nem párszáz ember indulatáról van szó…. Kaptam egy ismeretlen nőtől egy levelet -- nyilván elküldte az összes ismerőse ismerősének --, aki azt írja, nem az volt az ijesztő a dologban, hogy ott volt az a pár balhés gyerek, aki mindig kimegy, ha verekedés van, mert most már nincs a Fradi olyan állapotban, hogy ott verekedni lehessen, s akkor verekedjünk a meleg-felvonuláson. Az volt az ijesztő, hogy ott állt az Andrássy út szélén a nézőközönség, gyerekkel a nyakban, és azok fújoltak ezerrel. És abban is egyetértek, hogy többről van szó, mint arról a pár balhés gyerekről, akiket már réges-rég le kellett volna csukni, csak a jogrendszerünk az nagyon megengedő, tehát nehéz őket lecsukni jelen pillanatban. Azzal is egyetértek, hogy tulajdonképpen nem is a melegekről van szó, hanem az általános balkáni idegállapotról, arról, hogy mindenki idegbetegen vár valami vélt provokációra, hogy üthessen végre. Nem tudom, hogy figyeled-e,  hogy állnak az emberek sorban mostanában: alig várják, hogy valaki rálépjen a lábukra, és üvölthessenek egy jó nagyot. Ugyanez történt a melegfelvonuláson. „Micsoda? Kimentek? Odajöttök a pofonért? Rálépsz a lábamra? Na jól van akkor, mi is megyünk.”

PV: Kinek a felelőssége szerintetek mindez, mondjuk az az elmúlt 20 év is, mert folyamatosan keresünk valakit, többen pl. bűnbaknak kezelik a melegeket.

NP:    Nagyon leegyszerűsítve, és teljesen egyértelműen a politikai közéletnek a felelőssége, de én egy másik történetet karok elmesélni, hogy nehogy azt érezzétek, hogy valami általánosításról van szó, vagy meg nem alapozott általánosításról. A mai napon 4 darab művészeti kérdésben kellett 4 db. tárgyalást lefolytatnom. Az elmúlt 20 évben ahhoz voltam hozzászokva, hogy egy művészeti kérdés arról szól, hogy mi az a darab, amit megcsinálunk, melyik ez a színház, kik lesznek benne a szereplők, milyen lesz az a lemez, amit összehozunk, milyen muzsikusokat hívunk. A 4 beszélgetésből az első kettő beszélgetőpartnerem a saját politikai hovatartozásával kezdte a beszélgetést, a másik 2 a délután folyamán az én politikai hovatartozásomat firtatta, holott én ugye olyan iskolába jártam, ahol azt mondták, hogy a választásainkról nem kell beszámolni nagy nyilvánosság előtt. Az, hogy mennyire égető, és súlyos ez a probléma, arra ez a mai nap sokkal jobban szimbolizálja, mint a szombat.

KP:    Péter, ha ezt így veszem, akkor ez a dolog egy identitáskeresésről szól. Identitások megfogalmazásáról. S hogy, ha vannak olyanok, akik a melegeket nem szeretik, és eddig ezt nem nagyon mondhatták el, akkor nagyon jó dolog, hogy végre ki mernek állni, és azt merik mondani, hogy ők meg utálják a melegeket. Szerintem ez ugyanúgy hozzá tartozik egy plurális társadalomhoz, - és most tényleg válasszuk le erről a kődobálást, mert az …. nem dobálok követ – (NP: Nehéz lesz leválasztani) De most is az történik, mint sok ilyen beszélgetésben, Te mondod a kődobálókat, az Eszter hozzáteszi azokat, akik fújoltak, vagy ott álltak és nem szóltak közbe (NP: én nem a kődobálókat mondom.) Most mossuk össze azokat a különböző szinteket, amelyek szerintem lehetetlenné teszik ennek a megbeszélését. Az, hogy követ dobál valaki, az még nem egyenlő azzal, hogy valaki fújol, mert nem szereti a melegeket, és ehhez joga van, és ezt kifejezheti.

PV: Ez egy komplexebb kérdés.

BE:    Ha most arra haragszol, hogy mindentől idegbetegek leszünk, ami egy kicsit is kritikus egy kisebbségi csoporttal szemben, ha úgy gondolod, hogy hiba, hogy így értelmezzük a liberalizmust, akkor maximálisan egyetértek. De, Péter (Kóczián): amikor ott állnak emberek, míg mások köveket dobálnak, akkor nem lehet mondani, hogy azoknak az embereknek, akik állnak, fújolnak, de nem dobálnak köveket, tulajdonképpen semmi közük nincs a kődobáláshoz, csak ártatlan nézelődők.

KP:    De nem a rendőrség dolga ezt megakadályozni? Hanem gyerekkel a nyakban én is odamegyek, és megakadályozom a kődobálást?

BE:    Ha gyerekkel a nyakban én is odamegyek, akkor én is bevállalom a dolgot – olyasminek gondolom, amivel azonosulni tudok, vagy nem azonosulok, és meg akarom akadályozni. De egy kicsit továbbmennék. A kérdés az, hogy beteg-e a magyar társadalom, vagy nem beteg? Szerintem beteg, megmondom, hogy miért: azért beteg, mert az identitásainkat – ahogy Te is használtad a szót – a politikai fan-kultúrából próbáljuk meg kiszopni. Mintegy odarakja nekünk a csöcsét – már elnézést a kifejezésért – mindegyik párt, és rácuppan egy nagyobb rajongói tábor. S hogy miért beteg ez? Azért beteg, mert a politikai pártok ezt manipulatív céllal csinálják, azért, hogy minél nagyobb legyen a fan-bázis. Ha érzelmileg azonosulsz és rettegsz a másik fan-bázistól, akkor természetesen olcsó a szavazat, mert akkor nem kell semmiféle eredményt felmutatni. Szerintem ez ugyanaz a betegség, mint amiről Péter (Novák) beszélt, hogy nem tudsz úgy leülni másokkal, hogy ne a politikai hovatartozásukat firtatnád. Én például a nagynénikéimmel, akik 80 év feletti nénik, nem tudok találkozni. Az első pillanatban, amikor beteszem  a lábamat a konyhába föltálalják a rántott húst, a fantasztikus süteményeket, és hatféle köretet, és azt mondják: „Eszterkém, vegyél még abból az uborkasalátából”, aztán a következő pillanatban azt, hogy: „Eszter! Ne politizálj! hogy tudod ezeket a borzalmas kommunistákat támogatni?!” Lehet, hogy most már egy kicsit a zsidókat is szidják.

KP:    Veronika akart valamit kérdezni.

PV:    Én továbbra is lovagolnék a felelősség kérdésén. Picit zavar engem, hogy ez, hogy túlpolitizálunk mindent, és hogy gyakorlatilag minden életterünket áthatja a politika, folyamatosan téma, és mégsem változik semmi. Téma marad!

BE:    De miért várod, hogy nagyon gyorsan változzon bármi is.

PV:    Nem gyorsan, valamilyen változás…..ti nem érzékelitek, hogy változik valami?

BE:    Én azt érzékelem, hogy az embereknek egyre inkább herótja van a politikától, gyűlölik a politikát, gyűlölik a politikai elitet, nem találják a formát, hogyan hozzák ezt tudomásukra, és nem tudják, hogy hogyan lehetne őket lecserélni. Ez utóbbiban egyébként nagyon igazuk van a választóknak, mert a jelenlegi választójogi törvénnyel nem nagyon lehet lecserélni a politikai elitet. Természetesen értem, mit firtattok. Nagyon jó lenne, ha Orbán Viktor és Gyurcsány Ferenc tartózkodna attól, hogy a másikra vagy a másik szavazói táborára különböző jelzőket alkalmazzanak, amely jelzők véresebb korokra voltak jellemzőek. De látni kell azt is, hogy őket a politikai verseny logikája mozgatja. Amikor egy ilyen jelzőt megfogalmaznak, nem az érdekli őket, hogy mi van az országgal, őket az érdekli, hogy ott, azon a peremen még 200 főnyi szavazatot be tudnak-e gyűjteni ezzel.

PV:    Oké, ezt tudjuk, de akkor mit lehetne tenni?

BE:    Ha azt kérdezed, hogy ki a felelős, megnevezheted, ha úgy tetszik, személy szerint a politikai elit legprominensebb tagjait, de ez kissé félrevezető, mert az elit a fenti logikán belül tud mozogni. Egészen más kérdés, hogy mit lehet tenni. Azt gondolom, hogy rövidtávon semmi drámait sem lehet tenni. Rövid távon azt lehet tenni, hogy a média függetleníti magát a politikai harcoktól, és képviseli a civilizációs normákat. A média most jelentős részben szervilis, átveszi a harci dalocskákat a pártoktól, azokat énekli. A közszolgálatiság most abban áll, hogy veszek innen is egyet, aki az egyik harci dalocskát énekli, majd egy olyat is, aki meg a másik harci dalocskát elénekli.

NP:    Végtelenül egyszerű és primitív leszek ebben a dologban, mert egészen egyszerűen a média felelőssége is, meg a médiában dolgozók felelőssége, és minden ugye a hatalomról és a mennyiségről szól. Arról nagyon érdemes elfilozofálgatni, hogy milyen lény az ember, hogy hol jön az életébe az a pillanat, amikor az alapvető morális értékrendjét felülírja egy éppen aktuális helyzet. Nem hiszem, hogy bármelyik oldalon nem lenne olyan ember, akinek összeszorult a gyomra, amikor az események után két nappal bekapcsolta reggel a televíziót, vagy aznap megnézte a hírcsatornákat, nem hiszem le, hogy van ilyen ember, csak mindent egy következő motiváció fölülír. Egy barátom szerint az Európai Unióba be kéne vezetni a gyámság intézményét, és Magyarországot ez alá vonni, mert egész egyszerűen – és most itt a saját írásomra visszatérek – valóban, mi nyomás alatt vagyunk sikeresek. Tehát én egy dalból idéztem, hogy „Jó nép a magyar, tehetségesek, áldást kapjanak, országot minek?” Ez egy létező forma, s sajnos ezen érdemes elgondolkozni, hogy mire tanít minket a történelem. Nagyon sarkítva fogalmazok direkt, mert azt gondolom, hogy valamilyen oknál fogva mi ezzel az új formával nem tudunk éppen mit kezdeni. Irtózatosan fontos, amit az Eszter mond erről a feszültségről, az elképesztő, hogy robbanást várunk, és egy ilyen csiszolatlan kőkorszakra emlékeztető időszakból hozzuk az áldozatainkat, és meg akarunk bizonyos embereket ölni, gyilkolni, és látni, hogy vér folyik.

KP:    Ha konkrétan elgondolom azt, amit az Eszter mond, hogy a depolitizálást, a politikától való távolmaradás, ami egy másfajta logika. Azon gondolkoztam, hogy mi lenne, aha a bulvárlapok szerkesztői összefognának, és azt mondanák, hogy innentől kezdve a nemi hovatartozását minden egyes közszereplőnek köz-ténynek tekintjük, miután mi több százezer, több millió embernek a véleményét percepcióját befolyásoljuk, ezért ezt innentől kezdve megírjuk, ezzel persze sértünk egy identitáshoz, személyiségi joghoz való védelmet (PV: Meg még egy csomó mindenhez….) (BE: nem a hovatartozást, hanem a preferenciáját!) Tehát a tömegkultúrába bevisszük azt, hogy nagyon sokak által csodált emberek ilyen, olyan vagy amolyan szexuális identitással rendelkeznek. (PV: Ennek mi az értelme?)

NP:    A felelősség kérdéséről beszélsz, s ennek nyilván az az értelme egyébként, hogy ha ez egy normális társadalom lenne, hogy akkor nem a találgatásoknak lenne ez egy táptalaja, hanem…

PV:    De mi itt folyamatosan a társadalmi érettségről beszélünk.

KP:    Igen, de én azt akartam mondani ezzel a példával, hogy a társadalmi érettség az nem olyan, hogy egyszer csak kialakul, hanem vannak szereplők – az Eszter is erre célzott – én pl. a Bulvárújságírók Egyesületét és Lapkiadók Szövetségét tartanám egy ilyennek, akik azt mondják, hogy márpedig mi erről beszámolunk. Ez persze nagyon sok kérdést felvetne.

NP:    És azt nem lehetne, hogy én, mint a bulvár nem tudom én milyen Bizottmány felé forduló tartalomszolgáltató azt mondom, hogy ez mondjuk legyen a mi felelősségünk? És akinek a nemi identitása ilyen irányú, az esetleg ezt a dolgot felvállalhatná magától?

PV:    Nyilván van egy csomó, felelősen gondolkodó ember, akinek esetleg a nemi hovatartozása érdekes lehet az emberek számára, mégsem áll ki.

NP:     Hiszen azt látja szombaton a tv-ben, hogy baseballütővel beverik ezért a fejét.

PV:    Igen, ezért mondom, hogy fantáziálhatunk, csak én szeretném hallani a konkrét elképzeléseket, hogy ezt a folyamatot hogyan lehet segíteni.

KP:    De ilyen nincsen, nincs általános segítés.

BE:    Csinálsz egy listát, hogy kik a homoszexuálisok a magyar közéletben és a média-elitben, és közzéteszed?

PV:    De ez egy nagyon direkt dolog.

KP:    Ha engem kérdezel, akkor miért ne? Miért ne lehetne erről beszélni?

NP:    Úgy érzem magam, mint 1934-35 Berlinében. Lehet, hogy tévedek…

KP:    Nem egészen, mert az a példa, amire gondoltam, az az amerikai sajtó. Amiben nagyon direkten meg van mondva, hogy ki az, aki katolikus családban nőtt fel, és ki az, aki nem abban nőtt föl (PV: De egy amerikai társadalom is van hozzá) – amely legalább annyira előítéletes csoport szinten, mint amennyire a magyar társadalom állítólag társadalmi szinten. Én csak azt akarom mondani, hogy lehet ezt itt szépítgetve körüljárni, ahogyan a Veronika mondta, az Eszter elmondta strukturálisan az elemzést, nekem pedig az a kérdésem, hogy ha az én konkrét bedobott javaslatomra azt mondjátok, hogy hát ez felháborító, 1934-35, akkor ki a fene, mi a fene, hol az a struktúra, amely ezt egyszer csak megteremti. Szerintem az összes ilyen gondolat arra megy vissza, hogy ilyen felvilágosodás korabeli szépségideálra, hogy az emberek valójában jók, szépek, igazak, és nem is akarunk ezekről a dolgokról beszélni. Én meg azt állítom, hogy de akarnak, ez irritálja őket, és valahogy ezt a dolgot kezelni kell, és szerintem inkább így, minthogy itt szépelgünk.

BE:    Lehet csinálni egy ilyen listát, nagyon kétséges, hogy mi lesz az eredménye.

KP:    Akkor beszéljünk erről konkrétan. A bulvárlapokat úgy szerkesztik, hogy a szerkesztők mérlegelik azt, hogy melyik sztárról mit írnak meg. A bulvárlapok szerkesztői maguk tárgyalásos viszonyban állnak a sztárokkal, akik felajánlanak nekik sztorikat, egyebeket, hogy mit írhatunk meg. Én azt állítom, hogy ha pl. ebben a szegmensben találnának olyan sztárokat, akik fölvállalnák ezt a dolgot, nem azt mondtam, hogy holnap egy ilyen náci listát állítsanak össze. (NP: De akkor félreérthetően fogalmaztál). Akkor félreértettétek, de én azt mondom, hogy meg lehetne ezt csinálni. Én azt mondom, hogy mindenki csak ül, kussol, lapul, és szépeleg, akkor nem fog történni semmi.

PV:    Te feltetted a kit és a hol kérdést, és én csak azzal erősködöm és erőlködöm, hogy a mit fogalmazzuk meg inkább.

NP:    Van egy nagyon fontos dolog ezzel kapcsolatban, hogy azt mondtad Péter, hogy 3-400 emberről beszélünk, vagy 150-ről, vagy teljesen mindegy. Hogy nagyon-nagyon érdekes – és nem kifejtő gondolatnak szánom, csak izgalmas volt, és utána néztem a neten, - hogy különböző blogokban megjelentek azok az önjelölt irányítók, akik a focihuligánokon a focihuliganitást kérik számon és tulajdonképpen militáns irányba terelgetik őket, és a menetirányt próbálják meghatározni. Mire akarok ezzel kilyukadni, mondhatjuk azt, hogy nincs komoly veszély Magyarországon, vagy mondhatjuk azt, hogy ez néhány embernek a hőbörgése, de ugye a világtörténelem arra tanít minket, hogy ez pont 24 óra alatt fordulhat nagyon vészes irányba, különösen akkor, hogy ha mondjuk egy kurzusváltás esetén a hatalomra kerülő elit nem képes beváltani az ígéreteit hasonlóan, sőt nem tudja kezelni ezt a problémát, és akkor bizony csak egy nagyon egyszerű húzással kell jönni, egy nagyon egyszerű vezérnek, aki ezt az egész társaságot megnyomja. És az a feszültség, amiről az Eszter beszél, az ott, azon a szelepen keresztül fog kilőni, s akkor nagyon nagy baj lesz.

BE:    Akkor még többet vernek meg, és nem várnak felvonulásra.

KP:    Én most engedjétek meg, hogy értelmezzem egy elég konkrét szinten ezt az egészet, mert szerintem itt van egy tényszerű dolog, amit a baloldal, a liberálisok nem vesznek figyelembe, abban, amit mondtál van egy utalási szint, ami úgy értelmezhető – nem mondtad ezt ki, de én most magamra vállalom, - ha a jobboldal kerül hatalomra, a jobboldal kulturálisan, politikailag, társadalmilag nem képes…. Orbán Viktor, aki ennek a jobboldali politikai tábornak a vezetője azt mondta, hogy ha hatalomra kerülünk, akkor szétzavarjuk őket. Csak szeretném jelezni, hogy ez egy elég határozott kiállás a mellett, hogy mit igen, és mit nem, és hol van a rendőrségnek a feladata.

NP:    Igen, de az, hogy 300 hőbörgőt szétzavarsz és utána egy politikai, társadalmi feszültséget és helyzetet tudsz-e kezelni, ez két külön dolog. Én csak arról beszélek, hogy sikerült a politikai elitnek oldalaktól függetlenül úgy ellehetetlenítenie a jelen kort, hogy egész egyszerűen, ha a problémák nem kezelődnek azonnal radikálisan, magyarul nem lesz mindenkinek egymillió Ft a fizetése, akkor ezek a szélsőségek nagyon hamar és nagyon könnyedén találnak majd egy új pártban, egy új alakulatban szárnyakra és ideológiákra. Tehát én nem ezt mondtam az előbb semmi esetre sem, különösen azért, mert Te gyorsan elhelyeztél engem politikailag, ami eléggé nevetséges, mert hogy ugye világ életemben az origón álltam és ott is maradok.

KP:     Direkt nem mondtam ki, hogy te a szoci-libi oldal harsonája vagy, azt direkt nem mondtam ki.

BE:    Péter, szerintem Te is összekeversz két dolgot. Tehát, hogy kicsit lépjünk hátra és nyerjünk némi távlatot, én amerikai példákat fogok hozni. Amerikában ugyanilyen erősek az indulatok és ugyanilyen erős a politikai identitás. De ez inkább csak négy évente jön elő, amikor elnökválasztás van, közben pedig lehet békében élni, ebben különbözünk mi Amerikától, azon kívül, hogy az egy működő ország, a miénk pedig nem annyira az – ez persze rosszat tesz nekünk, mert olyan dolgokról beszélünk, amiket úgysem tudunk megoldani, ahelyett, hogy olyan dolgokról beszélnénk, amiket meg kell oldanunk. De! A lényeg a következő: Amerikában a jobboldali, vagyis a republikánus bázisnak egy elég jelentős része fundamentalista keresztény, akiknek az első számú identitáseleme az, hogy a melegeket utálják, és természetellenesnek tartják a homoszexuális kapcsolatot, és mindig oda lehet nekik nyomni egy gumicsontot arról, hogy a melegházasság, vagy mit regisztrálunk, ill.. mit nem regisztrálunk, meg hogy mit  lehet, meg mit nem lehet, hogy Hollywood-ot le lehet írni, mint az erkölcsi és szexuális fertőnek a medencéjét, stb. Magyarországon ez bonyolultabb dolog, mert Magyarországon a melegek gyűlölete nem egy politikai ideológia része, Magyarországon ez a fajta keresztény máz inkább csak rá van öntve. Magyarországon általában van nyugtalan, intoleráns, dühös, irritált, frusztrált légkör, ami bármin és bárkin kicsattanhat. Ebből a szempontból én kicsit félrevezetőnek is tartom ezt a problémát. Mindenesetre Amerikában az összes amerikainak baromira elege van a Bushból, meg a megosztó politikából, meg a harci retorikából, úgyhogy a republikánusoknál befutott egy olyan elnökjelölt, aki eleinte fantasztikusan moderált, hihetetlenül visszafogott. De elindul november felé, amikor az elnökválasztás van. És a szerencsétlen ugye számolgat. Aha….ott van 1 %! húha, Iowában baj lesz ezekkel a szerencsétlenekkel, azzal a 4M szavazóval, akiket csak a homofóbiával lehet megfogni! Ezután beveti a meleg-ellenes a szlogeneket. Ez egy teljesen racionális kalkuláció, semmiféle meggyőződés nincs mögötte, McCain valószínűleg nem homofób. Először fölépített egy moderált személyiséget, az befutott, arra átszavaztak pl. a függetlenek is, és most elkezdi összehalászni a szavazatokat a saját szavazóitól és kénytelen lesz engedményeket tenni. Szerintem ugyanezt látjuk most a jobboldalon az elmúlt években. A magyar jobboldal természetesen teljesen európai módon gondolkodik, elvben. Tudjuk, hogy van olyan fideszes képviselő, aki legalábbis volt homoszexuális az élete során, és ezt nem mondhatja el, ez le van tiltva, mint információ. A jobboldal ennyiben nem toleráns, de egyébként eszük ágában sem volna kiirtani sem a zsidókat, sem a homoszexuálisokat, se senkit. A retorikában mégis kénytelenek engedményeket tenni. Itt jön a nagyon nagy kérdés, az igazi morális kérdés: hogy meddig mész el, amikor retorikai engedményeket teszel. Azt lehet mondani, hogy a jobboldal abban különbözik a baloldaltól, hogy a baloldal baromira nem bír kormányozni, teljesen impotens, de ez legalább transzparens impotencia. Nincs fedő szöveg, fedő szlogen, nincsen retorika, amikor bénák, csak úgy egyszerűen impotensek és bénák, ha lopnak, csak úgy egyszerűen lopnak. A jobboldal viszont kalkulál és hazudik, és nincsenek morális gátlásai ebben. Minden baloldali politikus sírva szokta elmondani: „hát hogy csinálják, hogy egyféleképpen kormányoznak, és tök mást mondanak, csak ezt senki nem veszi észre?!”. Természetesen az nem várható, hogy ha Orbán Viktor hatalomra kerül, akkor bevezeti a numerus clausus-t és ezentúl mindenkinek bizonyítania kell, hogy nem volt egyetlen homoszexuális nagyszülője sem, mert ez biztos nem fog megtörténni. Ez az EU-n belül amúgy sem történhetne meg. De nem úgy fogja definiálni a jobboldali identitást és civilizációt, hogy ne férjen bele az ilyen kődobálás, az is biztos. Tehát szerintem – bár nem akarok helyetted beszélni Péter – Novák azt mondja, hogy nem a Fidesz állítja fel a rohamcsapatokat, akik majd megverik az utcán a cigányokat és a zsidókat, homokosokat, meg még akit, hanem azt, hogy amikor nem határolódik el, ezzel bátorítja őket. Nem mondja elég világosan, hogy kérem szépen, ez a mi demokráciánk, és itt a határ.

NP:    Magyarul fogalmazva jobbra egy laktanya, balra egy kupleráj.

KP:    Nagyon fontos, hogy most elhatárolódtak. Navracsics Tibor azt mondta, hogy ilyet nem csinálunk. És most nem akarok belemenni a sajtóközleménybe, de elmondta. Azonnal, rögtön, nem hallgattak, elhatárolódtak.

PV:    A politika szintjén hagyjuk ezt a kérdést. Ti azt mondjátok, hogy nem a politika szintjén értelmezendő, kizáró….

NP:    Egyrészt azt gondolom, hogy senki nem határolódott el úgy, ahogy kellett volna. Ez tök mindegy, akármelyik oldalról beszélünk. Sokkal jobban el kellett volna határolódni. Térjünk vissza a szombati eseményekre, és akkor mondjuk az is egy társadalmi kérdés lehet, hogy mennyire vagyunk fölnőve, és legyen ez a következő kérdésünk a zene után, hogy jó-e a meleg közösségeknek ez a megközelítése, hogy egy ilyen felvonulással kell demonstrálniuk valamit, tehát, hogy nem arról van-e szó, hogy ez a társadalom annyira még nincs fölnőve, hogy ilyen nyelven kommunikáljon, mert igenis egy csendes, fáklyás menet is jelenthet valamit és nem biztos, hogy egy provokatív teátrális megjelenés az alkalmas 2008-ban  Budapesten, hogy valami nagyon-nagyon fontos dolgot elmagyarázzunk egymásnak.

PV:    Bár nyilván így van ez a világon mindenütt.

KP:    Novák Péter feltette azt a kérdést, amire felkérjük Novák Pétert, hogy válaszoljon!

NP:    A magyar média gondoskodott arról, hogy a világ minden részéről kapjunk képeket, olyan felvételeket, ahol éppen ilyen tüntetéseken attrocitások vannak. Nem tudom, hogy mi van a világ másik részén, én itt élek, én azt tudom, hogy ebben a közösségben, ebben a nagyon alulkalibrált társadalomban egész egyszerűen alkalmatlan ez a forma, hogy kifejezzünk valamit így, ebben a formában nem jut el ez az üzenet, rossz a megfogalmazásnak az iránya.

BE:    Teljes mértékben egyetértek ezzel. Azt gondolom, hogy a liberális ideológia Magyarországon mérhetetlenül sok kárt okoz azzal, hogy azt állítja, feltétlen jogod van mindenhez, ami a liberális credóban nemzetközileg benne van. Egy társadalomban kultúrák élnek egymás mellett, kommunikálnak, tehát ha én azt csinálom, amihez jogom van, akkor én kommunikálok mindenki mással – akkor is, ha a jogaimat gyakorlom. És ne csodálkozzak, ha azt mondom Neked, hogy a Qva anyád Veronika, de utálom a nőket (Vera nevet), akkor mondjuk úgy, hogy Te hűvösen fogsz viselkedni, de az is lehet, hogy felpattan melletted a Kóczián, és behúz nekem egyet, hogy milyen alapon beszélek Veled így. A liberális ideológia, a liberális credo alapvető tévedéseket hint szét a magyar társadalomban, mert nem veszi figyelembem, hogy minden társadalmi cselekvés kommunikáció, és minden kommunikációnak vannak következményei. Mondjuk a melegek esetében nem hiszem, hogy nagyon súlyos következményei lesznek, mert ha egy magyar embert -- akármennyire is homofóbok is a magyarok-- megkérdezel arról, hogy szerinted magánügy-e, hogy ki kivel dug, azt fogja mondani, hogy magánügy. Tehát nem akarja -- ellentétben az amerikai jobboldallal – betiltani az ilyesmit. A magyar ennyiben eléggé szekuláris társadalom. Ahol igazán nagy probléma ered a liberális credóból, az a roma kérdés véleményem szerint, mert a liberális credo azt állítja, hogy nincs kérdés. És amíg nincs kérdés, addig nincs liberális válasz, s amíg nincs válasz, addig a Magyar Gárdának lesz terepe, én legalábbis ezt gondolom.

PV:    Jó, de akkor most kinek, és mit kéne, és hogyan kellene mondani, hogy ez a dolog változzon.

NP:    Nyilván higgadtan át kéne gondolni, fontolni nagyon fontos társadalmi kérdéseket és a tér-specifikus elemeket figyelembe venni.

PV:    Le kellene ülnie egy asztalhoz egy csomó civil szervezetnek, mindenféle ideológiák képviselőinek, vagy hogy? Ezt valakinek moderálnia kellene? Mert az fontos, hogy beszélünk a problémáról, csak én nagyon szeretném látni, hogy milyen úton, ugye Te direkt eszközöket említettél.

NP:    Ha tudnám, akkor már csinálnám, ez az egyik, de most akkor azt szeretném kérni, hogy mindenki vegyen elő egy A4-es papírt, és írja fel a 2007-es Európai Uniós Esélyegyenlőségi Év nagy-nagy eseményeit Magyarországon. Jó? Kaptok 3 percet. Szedjétek már össze a fejetekben, hogy egyetlen egy olyan akciót mondjatok már, ami evvel kapcsolatban volt. A médiaunió megalakulása például egy ilyen irány. Én ugyanabban hiszek, amit a mestereim mondtak, hogy mindenki csinálja a dolgát. Én a magam nagyon kicsi területén próbálom megfogalmazni a dolgokat, próbálok ötleteket adni. Azt tudom, hogy a beszélgetés az engem mindig előre vitt az életem folyamán. A kommunikációban mindig képes voltam valahogy valamilyen helyzetbe kerülni egy másik emberrel. Most pedig egy nem kommunikálási korszakot élünk, egy vagdalkozási korszakot élünk. A kommunikáció korszakában mi nem kommunikálunk egymással. Erre példa a Heti Válaszban hétről hétre megjelenő egymásnak feszülések, ahol utána az internetező közönség hétről hétre megfogalmazza és a felkért szakértők és celebek megfogalmazzák, hogy ez nem volt igazi vita. Ez olyan, mint a Monty Python csoportnak a Vitatkozó szoba című jelenete. „Ez nem vita! Dehogynem! De mondtam, hogy nem vita! Dehogynem!”

PV:    De élünk egy korszakban, ahol pedig a marketingnek pl. elég jelentős szerepe van, mint eszköznek, és amit akár használni is lehetne, és valamitől ezekre a problémákra mégsem talál senki megoldást.

KP:    Az volt a kérdés, hogy akkor hogyan kell kommunikálni, ha nem kommunikálunk, meg konkrétan mit kell csinálni ahhoz, hogy a kibeszéletlen dolgok kibeszéltté váljanak. Szeretném, ha a Babarczy Eszter erre mondana valamit, mert Ő olyan okos, hogy ezekre a megfoghatatlan dolgokra is tud válaszolni. Nekem személy szerint az jutott eszembe a Novák mondatairól, hogy ez nagyon jó. Én azért utálom ezeket a témafelvetéseket, melegeket, cigányokat, mert az a baj, hogy szerintem a magyar társadalomban ezer és ezer dolog nincs kibeszélve. 56, 48 stb., kitelepítések, egyebek…. és hadd legyek provokatív, addig, amíg a többségi társadalom, bár az, hogy mi a többségi, az szegmensektől függ, szóval addig, amíg a többségi társadalom a saját maga problémáit nem beszéli ki, és ezen keresztül nem éli azt meg, hogy a kommunikációnak van értelme, addig, ha a tőle másnak minősülő, az őt a másságával idegesítő csoportokkal kell kommunikálnia, addig nem fog kommunikálni.

NP:    Villámhárítónak fogja őket használni (Kóczián helyesel)

KP:    Valójában itt egy csomó dolgot nem lehet kibeszélni, pl. a Magyar Televízió műsoraiban nincsenek olyan alkalmak, nincsenek olyan sorozatok, amelyek arról szólnának, hogy mi a történelmünk, stb, stb.

BE:    Abból indulsz ki, hogy a múltbéli konfliktusok az igazán fontos konfliktusok, nekem teljesen más a véleményem, és más a tapasztalatom erről. Ez egy értelmiségi, tehát felső középosztálytól felfelé érvényes dolog, ahol az emberek úgy definiálják az identitásukat, hogy nagy történelmi eseményekhez viszonyulnak, de egyébként ami egy emberi identitáshoz tartozik, az a rokonság, a munkám, a hely, ahol lakom…

KP:    Eszter, én ezt nem így látom. Azt látom, hogy az emberekben azok a történetek ….bemész egy 50-60-as korosztályba, most már a fiatalabbakba is, 30 fölött. és hirtelen előjönnek annál, hogy ki fideszes, ki mszp-s, kinek mi a véleménye erről-arról, hogy de az én nagyapámat kitelepítették, tőlünk elvették, nem kaptuk vissza, stb. Én ezt nem egy ennyire értelmiségi problémának látom, hanem egy csomó embernek, abban, ahogy beszél a mai világról, abban ez benne van.

BE:    Igen, de ez inkább családtörténet. Ez nem a 45-höz való viszonyunk. Ezt csak azért mondom – azért fontos ez --, mert a 45-48-hoz, az 50-es évekhez való viszonyunkat meg lehet próbálni egy központi kampány keretében nyomni valamerre, bár ezek a kampányok nem szoktak beválni. De azért mindig megpróbálják. A családtörténet viszont olyasvalami, ami belül történik, az egyénen belül, egy családon belül. Az iskola, a közvetlen baráti kör segíti elő ezeket a történeteket, s ez általában 20 évet vesz igénybe. Németországban is 20 év volt, mindenhol 20 év. Azt hiszed, hogy lehetett a rabszolgaságról beszélni közvetlenül a polgárháború után Amerikában, vagy lehetett a szegregációról beszélni közvetlenül utána? Nem lehetett. Egy traumatikus történelmi esemény vagy korszak után olyannyira le vannak fojtva ezek a dolgok, hogy időt kell adni a feldolgozásnak. Ebből a szempontból a Schmidt Marcsi-féle 1,2 milliárd forintos projekt, ami kiverte az saját barátaimnál a biztosítékot, a legjobb projekt, ami létezik. A gyerekek beszélgessenek a szüleikkel, a nagyszüleikkel. Akkor történik meg a múlt feldolgozása, ha nem arról van szó, hogy az interjúalany úgy érzi, neki most politikai állásfoglalást kell tennie, hanem elmeséli, hogy akkor az úgy volt, hogy nem volt krumpli se, hogy az ágy alatt aludtunk, a zongorát meg el kellett adni.

BG:    Eszter! A családtörténethez egy pillanatra kapcsolódnék! Említetted a rabszolgaságot. Ezt a családtörténetet több fázisban írták meg. A Tamás bátya kunyhója ugyanúgy hozzátartozott ehhez, mint Isaura. Tom Sawyer ugyanúgy hozzátartozott ehhez, mint egy vér realista valami. Több fázisban írták meg. nálunk pedig egyetlen egy fázis van, lehetőleg a saját családi történetemet hazudjam szépre, mert akkor talán mindenkinek fogok tetszeni. Az az én bajom, hogy a családtörténeteket közösen hazudjuk jelen pillanatban, ahelyett, hogy megszületnének bevállalt dolgok. Hogy ez ilyen családtörténet, az olyan , az meg amolyan.

BE:    Addig, amíg ilyen erős a politikai ideológia hatása a múlt megítélésében, addig nagyon nehéz előjönni egy értelmes családtörténettel. Hadd mondjak egy példát: Bodó Balázzsal csináltunk egy blogot 3 évvel ezelőtt, akkor kezdtek előjönni az ügynök történetek – ugye kutathatóvá váltak az iratok -, és a blognak az volt a küldetése, hogy itt, név nélkül, vagy névvel, ahogy akarja elmondhatja az, aki ügynök volt, hogy mivel zsarolták, ciki volt-e ügynöknek lennie, hogyan történt az egész. A cél az volt, hogy értsük meg az egésznek a mechanikáját, hogyan szorul be az ember egy ilyen satuba. Jött három vagy négy történet, amelyben elmondták az egykori ügynökök a saját vallomásukat – persze mentegetőztek, szépítgették. Közzétettük a blogon, majd jött három másik ember, és hozzászóltak: hogy ezeket meg kellene fojtani, fel kell akasztani, börtönbe kell tenni őket….itt nem volt rendszerváltás... És abban a pillanatban elapadtak a történetek. Hát mit várunk? Hogy jönne elő a történetével valaki egy ilyen ellenséges légkörben?

NP:    Érdekes egyébként, hogy az a 20 év, amiről az Eszter beszél, az tulajdonképpen már eltelt. Az a német 20 év, ami Henrik Böll és Günter Graz megjelenéséhez kellett, az már eltelt. De nagyon fontos dolgot mond az Eszter szerintem, hogy update módon kezel egy problémát. A múlttal való el nem számolásunk valaminek a következménye, mégpedig annak, hogy a jelenkorban nem találjuk a helyünket és ennek nagyon-nagyon egyszerű filozófiai okai vannak, hogy a fogyasztói társadalomnak az ő természetrajza az sajnálatos módon ilyen! Egész egyszerűen a feszültség alapvető forrása az mégis csak a matéria szintjén fogalmazódik meg, és onnan kerülünk vissza a múlt időbe és hánytorgatunk fel, és húzunk elő dolgokat.

KP:    Ahogy beszélgetünk, én húzom magamban a strigulákat, és az elején az volt a gond, hogy politikáról beszélünk, nem tudjuk megoldani…van egy politikai erő, logika, amely ezt gerjeszti… oké, akkor ne erről beszéljünk…. most beszélünk társadalomról, múltról, családtörténetről, egyéni identitásokról, fogyasztói társadalomról…..megint bejön az, hogy miért nem lehet ezt megoldani….ezt fogjuk most körüljárni újra és újra, mert ebből az következik, hogy szépeleghetünk azon, hogy megverik a cigányokat, vagy kiutálják őket, hogy megverik a melegeket, de ebből az következik, az Eszter 20 évéből, a Péter mondataiból, hogy ez egyelőre így lesz!

BE:    Nem!

BG:    A múlt heti történet az uborkatolvaj, akit megrázott az áram és agyonütött az áram. Ugyanez a történet és talán közelebb jutunk ahhoz, hogy ne csak szépelegjünk értelmiségi módon. Azt gondolom, hogy a pasas, aki bevezette az áramot a kerítésbe, az gesztus szintjén ugyanazt a provokációt csinálta, mint mondjuk a melegfesztiválon csináltak, tehát, hogy fölvonulnak akkor is, amikor a konszenzus alapján nem kéne, vagy nem így kéne reagálni. Mert föl akarták valamilyen módon hívni a figyelmet magukra – mert azt gondolom, hogy azt érzik, hogy csak a provokáció segít -. Ez a pasas, aki bevezette a kerítésbe az áramot ez is provokált. Aki ellopta, az egy nagyon jó gesztust tett, mert nem otthonról lopott – szomszéd faluból volt, mert az abban a faluban élők azok tudták, hogy a kerítésbe áram van bevezetve, tehát azok nem loptak onnan. Volt egy konszenzus, hogy ettől éjszaka nem lopunk, mert éjszaka áram alatt van. A szomszéd faluban is lehet egy konszenzus, de azt nem tudták, hogy ebben a faluban mi van. Vagyis átjöttek a másik faluba lopni. Én azt kérdezem a régi vicc alapján, hogy: „Mi uborkák, hova állunk?” Mert mégis csak arról van szó, hogy az uborkát lopják el.

BE:    Szerintem annyiban hasonlít a két probléma egymáshoz, amíg nincsen katasztrófa, addig nem lehet megoldani a problémát. Amikor már katasztrófa van, akkor pedig már sokkal nehezebb. Amikor már emberhalál van, akkor odafigyelünk az uborkára, amíg nincs emberhalál, addig nem. 

BG: Emlékeztek, amikor a Jaksity Gyuri azt mondta az ország gazdasági állapotát illetően, hogy amíg nem tör ki itt valami népfelkelés, addig senki nem fogja észrevenni, hogy hova tartunk.

BE:     Duronelly Péter azt mondta, hogy amíg el nem száll a forint, mondjuk úgy, hogy 500 Ft lesz egy Euró, addig senki nem veszi komolyan a gazdasági válságot. Amíg ki nem söpör az infláció teljes megtakarításokat, addig nem történik semmi. Ez sajnos velejárója a társadalmi változásoknak, hogy ilyen az emberek ingerküszöbe. Egy kicsit én még vissza akarok menni oda, az előző kérdéshez, hogy mitől lesznek történetek, meg hogyan lehet erről beszélni egyáltalán. A történetekről annyit tudok csak mondani, hogy szerintem mindenki elkezdheti elmondani a saját történeteit, és ha ezt jól csinálja – mert mondjuk tehetséges író, vagy filmrendező, vagy zenész – akkor az nagyon sokat fog segíteni. Amerikában szerintem a populáris kultúrában megjelenő történelmi elemek – ami nem a történelemkönyv, mert azt nem olvassa el senki, vagy csak levizsgázik belőle és aztán elfelejti – segítettek feldolgozni traumákat. A rapperek szövegeiben, a nagy hollywoodi filmprodukciókban, a szappanoperákban --  ezekben lehet ezeket a dolgokat feldolgozni, lassan és folyamatosan. Ez Magyarországon a média, mondjuk, gyávasága miatt elmaradt. Nem nagyon vállalják be, illetve azok az emberek, akik bevállalják személy szerint, nem kapnak publicitást. Egyébként most pont egy ilyen könyvet írok, a családom történetét, mert annyira abszurd az egész, ami énbennem összetalálkozik – de ez értelmiségi termék lesz. Amíg a szappanoperákban nem jelennek meg ezek a témák, addig nem várható, hogy a múltfeldolgozásnak társadalmi hatása lesz.. De visszatérve ahhoz, hogy hogyan beszéljünk róla: most voltam egy ún. deliberatív poll, ill. citizen’s jury eseményen, két héttel ezelőtt, ahol a kaposvári kistérség munkanélküliségi problémáiról volt szó. Ez egy nagyon speciális módszertan alapján végzett tréning-plusz-közvélemény kutatás, deliberatív politika, ahol reprezentatív mintából összeválogatnak embereket...

KP:    Mi az, hogy deliberatív?

BE:    Deliberatív az, hogy megfontoljuk, meggondoljuk, megbeszéljük, kibeszéljük és utána döntünk. Ez egy politikai ideál: nem indulat alapján és identitás alapján és nem is érdek alapján születik a döntés, hanem megpróbáljuk megoldani a közös problémánkat. Ez, mint ideál nagyon szép, de azt gondolja az ember, hogy elszállt filozófusok agyszüleménye. Csakhogy ezen az eseményen ott voltak a Kaposvár és Toponár térségéből mindenhonnan, falvakból is emberek. Leültették őket 10-15 fős csoportokban, odadobták, hogy segély, munkanélküliség…beszélgessetek. És nem az a legérdekesebb, hogy ez történt, nem is az az érdekes, amit ott mondtak, vagy hogy kitaláltak megoldásokat, vagy a story-k, amiket elmeséltek. Hanem az, hogy hogyan jöttek ki! Két napig ment ez a dolog és úgy jöttek ki a résztvevők, hogy ott álltak teljes eufóriában. Mintha nem is Magyarországon lennénk. „Hát tudunk egymással beszélgetni!... senki nem küldött el senkit az anyjába! ….nem is beszéltünk a politikusokról! ….megpróbáltunk megoldani dolgokat! ….tök érdekes dolgokat hallottam, hogy abban a faluban mi van!….hogy kinek mi a problémája….” Reveláció volt, hogy ez lehetséges. Ha reveláció, hogy lehetséges így beszélgetni, azzal elég rossz bizonyítványt állítunk ki a magyar közéletről úgy általában -- de mégis tudjuk, hogy lehetséges az értelmes beszéd, mert az emberek képesek rá.

NP:    Egyetértek, hogy ne legyünk igazságtalanok egyébként, mert az igaz, hogy halálra ülésezzük magunkat, és pofázunk, de vannak, akik csinálják. Egyrészt a civil szervezeteknek nagyon nagy ereje van Magyarországon, nagyon sokan minden elismerés lehetősége nélkül dolgoznak kistérségi programokon, felzárkóztatások stb. Ezen kívül vannak olyan kezdeményezések, hogy egy nagy telekommunikációs cég egyetemen dolgozó szakemberekkel összefogva kistérségben megszületett projektek finanszírozására szövetkezik. Tehát vannak olyan társadalmi mozgások, amiről az előbb emlegetett média nem ad hírt, mert hiszen ki a büdös francot érdekel, hogy van ami működik. Amit most az Eszter elmondott, nyilvánvaló, hogy ezek az üzenetek eljutottak a jelenlegi kormányzati kommunikációs szakemberekhez is, hogy szappanoperákban kell hirdetni… de eljutott, mert látjátok, hogy az NFÜ, vagy nem tudom mi… (BG: Amikor még csináltam a szappanoperát én tárgyaltam az NFÜ-vel). Csak az a gond Gábor, hogy embertelenül tehetségtelen módon kerülnek bele a szappanoperákba ezek a dolgok, mert a 2 doki hosszú perceken keresztül arról beszélget, hogy jól töltötték-e ki az űrlapot vagy nem. Ez biztos, hogy nem visz közelebb ahhoz, hogy én, mint bátaszéki orvos megpróbáljak pályázni.

BG:    Nagyon jót mondtál, mert ez egyszersmind a kommunikáció mibenlétéről árulkodik, hiszen ezt azért tudom, mert én tárgyaltam még, mikor még közöm volt ahhoz a szappanoperához. Én tárgyaltam az NFÜ-vel. A legmagasabb szinten meg is egyeztünk abban, hogy ezt csak úgy lehet szappanoperába öltöztetni, ha konfliktus. Tehát sztori – konfliktus. Ahogy egyre lejjebbi szintre mész, akik már a pénzt átutalják, a szó hallatán, hogy konfliktus azt hiszik, hogy nem fog működni a projekt, mert konfliktus van. (hangos nevetés) Tehát megfordul a dolog, és innentől kezdve két doki unalmasan beszélget.

KP:    Eszter? Hozzászólnál ahhoz, amit Bányai Gábor elmondott a zene előtt.

BE:    A konfliktustól való félelem  arról szól szerintem, amit Te mondtál (Kóczián) Péter. Minden helyen és minden szituációban félünk a konfliktustól. Úgy tűnik, hogy minden élet vagy halál kérdése, vagyis nincs a konfliktusnak egy kényelmes, felületi kezelési módja – nincs bennünk rugalmasság. A matracot szokták így rétegezni: valahol van egy rugó, ami enyhíti az ütközést és lehetővé teszi a mozgást, rávethetjük magunkat, mégsem zuhanunk le egy gödörbe. Sajnos bennünk nincs ilyen rugó, hanem „mindent vagy semmit” van. Azt gondolom, hogy ez részben történelmi traumákból ered. Nekem az édesanyám zsidó volt, nem zsidó vallású, de a szülei azok voltak, úgyhogy elvitték őket. Az én Édesanyámnak bevallani, hogy Ő zsidó, az egy mindent vagy semmit élmény volt – halálfélelem. Félek, hogy a történelem ennyiben belejátszik a magyar neurózisba. A magyarok annyira életveszélyes fenyegetettségben éltek, ki a háború alatt, ki az 50-es években... Aki vallásos volt. azért, aki ellenzéki volt, az azért, aki ellenálló volt, azért. aki kulák volt. az azért. Mindenkinek volt miért félnie. Ezért kialakult ez a mindent vagy semmit érzés, amitől nem tudjuk elviselni a konfliktust, az érzés, hogy meghalok, ha esetleg veszítek.

BG:    Ezzel vissza is csatoltunk a melegfelvonulásra. Mert azt a konfliktust valahogy el lehetne viselni – ahogy azt a Kóczián Péter mondta – hogy lehet, kifejezheti valaki abbéli véleményét, hogy nem szereti azokat, akik ott vonulnak. De nem ezen a szinten kezeljük a konfliktust, hanem für alle felle fölvonulunk kövekkel, méreggel és nem tudom mivel dobálni. Ez a döbbenet és pontosan erre igazol vissza, amit Te mondtál, hogy nem konfliktust kezelünk, hanem megijedünk a konfliktustól és helyette háborút csinálunk.

KP:    Akkor most én teszem fel a kérdést: ki, mi, hogyan változtathat ezen a helyzeten? Ti vagytok az aktivisták, Novák és Babarczy, Ti formáljátok a magyar társadalmat alulról, oldalról és fölülről, úgyhogy válaszoljatok erre.

BG:    Hát…. mi is, mert pl. neked ugyanakkora a felelősséged. Mindannyian, akik itt ültök, és ülünk ebben a stúdióban, mindenkinek megvan a maga véleménye és felelőssége.  (KP: Én egy passzív újságíró vagyok)

NP:    Hiába provokálsz, ha nagy megoldó képletek birtokában lennénk, már elmondtuk volna. Nyilvánvalóan egy társadalom polarizációja az maga a demokrácia halála, tehát ez, hogy pepitának kell lenni és nem fekete-fehérnek, az egy nagyon régi tanítás. 2008 az nem az esélyegyenlőség, hanem a Biblia éve. Mindenkinek javaslom, hogy az Ótestamentumot forgassa már egy kicsit, ha nagyon-nagyon kíváncsi arra, hogy mi zajlik velünk emberekkel, meg hogy mi kik vagyunk. Valószínűleg érdemes lenne felismerni elemeket. És, hogy téged igazoljalak egy kicsit, a történelemnek a visszaforduló jeleit, azokat nagyon pontosan elemezni…rettenetesen bízni a kis srácokban, ez nagyon-nagyon fontos lenne. Mert egyébként az a nagyon egyszerű primitív szabályszerűség működik, hogy valahol 25 éves kor környékén – a diplomaosztásra tehető az a pillanat, amikor mindenki teljesen visszafordíthatatlanul megbolondul. Az nagyon-nagyon veszélyes az a politikai kommunikáció, ami az általános iskolákba és a család szintjére viszi le ezeket a konfliktusokat, mert ezekkel a gyerekekkel semmi baj nincs, én nagyon sokat dolgozom velük, csodálatosan látják a világot. Fogyatékos gyerek nem fogyatékos osztályba való beültetése a felzárkóztatás legszebb pillanata, azok úgy működnek együtt és úgy tudnak egymásra vigyázni, hogy Te olyat még nem láttál az életben. Ha az én megoldó képletemre vagy kíváncsi, akkor egészen egyszerűen nagyon-nagyon át kellene gondolnunk, hogy mi az a jövő, amit most éppen hagyunk magunk mögött, és amíg nem késő, addig le kéne nyúlni ezekhez a gyermekekhez és őket fölkészíteni egy olyan világra pl. hogy mondok egy házszámot, hogy a környezetvédelem és az ének-zene azok ne ajánlott órák legyenek középiskolában, hanem kötelező jellegűek.

BG:    Mondhatok egy példát? Péterrel együtt éltük meg, megcsinálva a Társulat című műsort. Egy fantasztikus zenésszel összefogva csináltunk egy népdal egyveleget. Amiben valami hihetetlenül szép dalok szólaltak meg, nem csak magyar népdalok, hanem Kárpát-medencei népdalok. 3 gyönyörű lány gyönyörűen énekelte és egy gondolat is mögé volt téve. És akkor azt mondta egy juror és ez az igazán döbbenetes, azt mondta a nyilvánosságnak, hogy Ő most teljesen meg van hatódva, és teljesen meg van döbbenve magától, hogy hogy felejthette el, hogy van ez a kultúra. Nem a nyilvánosságnak azt is hozzátette, hogy tulajdonképpen Ő úgy van vele, hogy ha bevallja, hogy neki ez a kultúra tetszik, akkor rögtön jobboldalra sorolják. (Novák felszisszen, nevet) ….s ebben a pillanatban én azt mondtam, hogy föladtam. Tehát attól én oldalhoz tartozom, hogy ismerem az anyanyelvemet és ebbe most a néptánc, népzene minden benne van? Akkor az anyanyelvi kultúra az ajánlott és nem kötelező? Akkor már érthető, hogy hogyan termeljük ki azokat a politikusokat, akik egyébként elmebetegek.

NP:    Ez végszónak is tökéletes lenne egyébként.

KP:    Eszter?

BE:    Nekem szívemből szólt a Novák. Úgy gondolom, hogy 25 év alattiakra kell lőni, mert attól kezdve már mindegy…vagy megjavul valaki, vagy nem, igyekszik vagy nem, de nem tudunk mit csinálni. Nagyon-nagyon fontos, hogy egy családban mi zajlik, tehát erről beszélni kell, mert azt látom, hogy minden családban be van kapcsolva a TV, ül apa, anya, gyerek és jön a politikus, és akkor köpnek. Vagy az egyikre köpnek, vagy a másikra köpnek.  Lehet, hogy mostanában már mind a kettőre köpnek, ez tulajdonképpen előrelépés ahhoz képest, amikor csak az egyikre köptek. Most, amikor az elemi szocializáció – hogy mi kik vagyunk – ezen a szinten van, hogy kinek a fan-jai vagyunk, ez egy óriási probléma. Ezt el lehet mondani újra és újra, amikor az iskolában vagy, ha gyerekműsort csinál valaki... Például az egyetemen tapasztalom mindig, hogy ha  politikai téma kerül be, akkor lefagynak, nem mernek megszólalni. Mert abból konfliktus….gáz van. ….izé… egymás fejéhez vágnak anyukáék levesestálakat….ne csináljuk…. maradjunk csöndben. Ilyenkor mondom, hogy azért lehet erről beszélni. Akkor jön egy szennyes áradat, ami arról szól, hogy mennyire elegük van és mennyire nem foglalkozik velük senki…és utána, amikor kitisztult a fejünk, akkor oda jutunk, hogy ja…lehet a politikáról értelmesen is beszélni. S van, aki így gondolja, van, aki úgy gondolja…és ez így rendben van: rendben van, hogy nem értünk mindenben egyet. Ezt a tapasztalatot, hogy rendben van, hogy mást gondolunk, én ezt gondolom, Te meg azt gondolod, ezt a tapasztalatot a médiának hatékonyabban kellene átadnia, meg az oktatásnak is –  beleértve a középfokú meg az általános iskolai oktatást is.

BG:    Teljesen egyetértek Veletek ebben a dologban, csak közben azt látom a gyakorlatban, hogy vegyük ezt a szentesi példát. Mit fognak tanítani? Mit fognak oktatni? Amikor arra kell rádöbbenjen a pedagógus társadalom, hogy ha nem állt jókor jó helyre, akkor kirúghatják, nem fog tovább tanítani, tehát amikor megússza, túléli, akkor elkezdi a diákjainak azt közvetíteni, amitől tönkrement az Ő élete.

KP:    Én most teljesen ki vagyok feküdve, mert én egyrészt el vagyok alélva attól amit mondtatok, mert nagyon okosakat mondtatok, de én továbbra sem tudom azt, hogy akkor most mi lesz meg hogy lesz. Tudom, hogy nem azért ültünk most le, hogy a problémamegoldás első nagy tanulságát elmondjuk, csak nekem ezek annyira…..a média nem fog megváltozni, a politikai beágyazottsága nem fog megváltozni…. hol van az az erő?- Esztertől kérdezem, aki társadalmat kutat, Pétertől kérdezem, akinek vannak erről nagyon praktikus ismeretei, hogy hol van az az erő, ami kikényszeríti azt, hogy a médiában egy szappanoperában arról essen szó, hogy egy tv műsor arról szóljon, hogy létrejöjjenek ilyen konfliktusos beszélgetések….

NP:    Lejárt az a szlogen, hogy mondjak magunkról valami rosszat, hogy a csendes többség én vagyok. Ez lejárt. Érted? Ennek semmi értelme most már. Azt hittük akkor, beszéljünk nyíltan, a Szeretem Magyarországot Klubról van szó, azt hittük néhány hónappal, egy évvel ezelőtt, hogy valamilyen eseményekre a reakció a higgadt, nyugodt, csendes valami…és ez egyáltalán nem igaz, mert hangos többséggé kell változni. S ha nekünk nem teszik, hogy utcakövekkel, símaszkban, félrészeg félmeztelen csávók verik szét az Andrássy út díszleteit, akkor nekünk oda kell állni és nem elég, amit a Navracsics mondott és nem elég, amit a Fodor mondott, hanem ott kell lenni egyszer csak nagyon sok embernek – mert érdekes módon, a berlini meleg felvonulást, ahol 150000-en voltak azt senki nem bántotta, mert nem merték. Ez ilyen egyszerű szerintem.

BE:    Ez az egyik történet, a Hollán Ernő utcai történet – ki lehet állni. De maradjanak ki belőle a politikusok, akkor működik jól – addig működött jól. Másfelől van egyfajta naivitás bennünk. Persze én is szívesen élek ezzel a naív hittel, hogy majd egyszer csak minden másképp lesz, én is szoktam arra gondolni, hogy egyszer csak felébredek, és hosszú lábam lesz, 20 éves leszek, szőke, nagyon-nagyon bomba, és szupermodellként újrakezdem az életemet. De ez nem fog megtörténni, bármilyen fájdalmas. Magyarországon apránként fognak változni dolgok. De kicsi, pici dolgokat tudunk tenni!  Sok ilyen pici dolgot!

NP:     Ez egy közép-kelet európai probléma, mert állandóan most az kapjuk a fejünkre, hogy a szlovákok így, a lengyelek úgy és a többiek amúgy. Én most elmentem Krakkóba egy koncertre. Hát először is nincsenek utak, ezt jelentem mindenkinek másrészt azt azért senkinek nem kívánom, hogy a Kassa melletti roma telepen egyetlen egy percet is eltöltsön abban a bádogvárosban, ahol a saját szemetükben és a piszkukban élnek emberek, ahol egy országnak a reformokkal az volt a válasza, hogy megfeledkezett néhány millió emberről. Kikapta őket e történetből a rendszerből, kizárta őket. Tehát azt lehet látni, hogy vannak sikertörténetek, de ennek  sikertörténetnek iszonyatos ára van és most akkor vagy elkezdünk azon búsongani, hogy az elmúlt, véres 1000, 2000 és nem tudom mennyi év, és hogy Jézus is magyar volt, vagy pedig megpróbálunk ezen az Eszter által is megfogalmazott update helyzetben, szakemberi segítséggel ezekre a  reakcióinkra valami újabb és újabb reakciókat termelni és bízni abban a mérhetetlenül nagy gondolatban, hogy egyszer majd nagyon jó lesz.. Tehát máshogy nem megy, mi mindenből megbuktunk, nem akarunk közterheket viselni, nem akarunk adót fizetni, nem akarunk semmit se csinálni. Ha a történések primer szintjét vizsgálom. És sajnos…ez nem oldalaknak a kérdése, egyszerűen mi így reagálunk azokra az ügyekre, amikor az van, hogy meg kell tolni közösen a szekeret. Ez működik.

KP:    És ha ez egy individualista társadalom ebben az értelemben, mert ez egy érdekes dolog.

NP:     Ami önmagában is egy ellentmondás, akárhogyan is nézzük.

KP:    Az egy érdekes dolog, hogy arról nem hallunk a hétköznapi életben, hogy az ember a szomszédját ezért utálja, mert az – hadd mondjam így egyszerűen, mert ez így értelmes – buzi, vagy cigány. Ugye ezért nem utálja, csak akkor kezdi el a másikat utálni, amikor az nyilvános helyen valamit csinál. Akkor a kérdésem az az, hogy egy ilyen individualista társadalomban, ami a személyközi viszonyokban tök toleráns, vagy szekularizált vagy érdektelen vagy mittudomén, tehát nem támadó…. ott mi lehet a megoldás arra, hogy ez társadalmi szinten se jelentsen/okozzon kisüléseket, amiről beszéltünk.

BG:    Ez egy furcsa dolog, ez nem szakma, de 1944-ben azt mondják, hogy ha fölmérték azt, hogy 44-ben a magyar katolikus társadalom hogy beszélt, akkor kiderült, hogy minden katolikus családnak megvan az a zsidó család, akit „bezzeg” nagyon lehet szeretni. Ha összeadod ezt a létszámot, akkor sokkal többen vannak, mint ahány összesen volt a zsidóság. létszáma Magyarországon és akit elhurcoltak. Tehát attól, hogy egyéni szinten azt mondták, hogy rendes a szomszéd, attól még elfordultak, amikor a szomszéd is bekerült.

KP:    Kérdeznék valamit, s lehet persze, hogy ezzel egy másik több órás beszélgetést indítanék el. Tényleg az a benchmarkja, a viszonyítási pontja a mai modern magyar társadalom problémáinak, hogy mi történt 44-ben, mi történt olyan szituációkban, amely történelmileg különlegesek voltak, egyszerűek voltak bizonyos értelemben. Tényleg ebből kell levezetni mai problémákat?

NP:    Azért jön létre ez a viszonyítási alap, mert mindenki ösztönösen érzi, hogy valami készülődik a sötétben. És nem tudjuk, hogy mi, de valami történni fog. Én a 2. VH-ról készült felvételek között mindig azokat szeretem a legjobban, akkor szakadok szét, akkor ömlenek a könnyeim, amikor 45-ben a prémruhás, mezítláb jövő arisztokrata nő a cigány lókupec, a pincében átvészelt zsidó rabbi és a Don-kanyarból hazajött magyar katona egymás kezébe adják a téglát. És állnak ebben a romos városban és azt mondják: Ó itt akkor majd lesz valami. Igen, igen. És valahol szól egy gramofon….és ezért át lehet venni a Filmszemlén egy nagydíjat. De, hogy mégis csak ez van, hogy ilyen a mi természetünk, amiről már mindannyian beszéltünk egymástól függetlenül, hogy amíg hajszálrepedések vannak, addig semmi nem történik. Egy ilyen nagy, hatalmas katasztrofális baromság és akkor mindenki időről-időre hosszabb-rövidebb távon észbe kap. Most ezek a tendenciák vannak. Most az a kérdés, hogy sokadszorra – és most az egyetemes emberi kultúrtörténelem mélységeiben kutatok – képesek vagyunk bizonyos szituációkat más<

48 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://szinkrontolmacs.blog.hu/api/trackback/id/tr54563343

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Konzervatórium 2008.07.12. 14:02:01

A balhék okairólMeglepő módon egy-két dologban egyetértek Babarczy Eszterrel: "Azzal is egyetértek, hogy tulajdonképpen nem is a melegekről van szó, hanem az általános balkáni idegállapotról, arról, hogy mindenki idegbetegen vár valami vélt provokác…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Calogero 2008.07.11. 17:45:52

Nekem tetszett a beszélgetés,következő témának a cigánybűnözést javaslom,ennél ezerszer égetőbb probléma! Gondolom műsorra tűzitek,mint az egész társadalmat érintő ügyet és persze ha meg is teszitek (mert nyílván),akkor 1 szem vendégként nem Kolompár Orbánt vagy Száva Vincét invitáljátok meg...

gergőfocista 2008.07.11. 17:52:21

Sajnos nem halottam ezt a rádió adást, de nekem tetszik. Egyébként is mindíg bírtam a Novák Pétert..

Azon kevés emberek egyike akire szivesen felnézek. ;)

Csőcsumi
Gergő

soltipéter 2008.07.11. 17:52:22

Jó kis traccsparti alakult itt ki.

A témához:

A "Ki tud együttélni sok köcsöggel egy társadalomban?" más válszt szül, mint az, hogy
"Ki tud együttélni, sok homoszexuális emberrel egy társadalomban?".

A cigány, a köcsög, a zsidó, a nigger, a f*sszopóg*ci egymással ekvivalens, behelyettesítő fogalmakká váltak a megalázáshoz használt nyelvi regiszterben. (szitokszó) Nem a jelentéstartalma miatt van használatban, hanem az indulat kifejezése okán. Pontosabban a jelentéstartalma a "nagyon haragszom rád, és azonnal meg akarlak ölni". Semmi köze nincs a konkért szóalakban foglalt közvetlen jelentéshez.

Mint ahogy aki "kurvaistenit" mondd, az sem feltétlenül ateista, de biztos nem istengyűlölő.

Az utcán randalírozó köcsögök, nem a melegek, hanem a szélsőségesek. És mégsem homoszexuálisok. Bár a melegek leköcsögözték őket.

Szép egy világ. A köcsög nem buzi, zsidó a fösvény katolikus, cigány a román.

Az Enigma ehhez képes skandináv rejtvény volt.

kashmir 2008.07.11. 17:56:52

A beszélgetés eleje tök jó. Okos jó arcokat gyűjtöttek össze.

De: Minden sokkal jobb volt, ameddig nem voltak eztek a fosadék streamelő flash szarok. Soha semmit nem akar végig játszakűni, százszor jobb lenne, ha mp3-ban letölthetném.

hehehehehe 2008.07.11. 17:56:54

bányai, babar-ci, novák....csupa zsidó

kashmir 2008.07.11. 18:00:14

calogero: szerintem lobbizzál a Lánchíd rádiónál hátha sikerül egy ORTT büntetést elintézned nekik. Engem még soha nem érintett az a dolog amit te cigánybűnözésnek nevezel.

hahahahaha 2008.07.11. 18:01:16

és ha zsidó? kit érdekel????! én meg keresztény vagyok. és te hehehehe, milyen vallásu vagy? :D

(költői kérdés, nehogy válaszolj!) :)

Teker 2008.07.11. 18:32:25

lol. szerinted zsidónak lenni vallás? :D ezt ők maguk kénék ki maguknak elsőként :D Izraelben milyen nemzetiségű emberek élnek? zsidő hitű oroszok, magyarok, arabok? :D

gargoyle 2008.07.11. 18:48:39

hat lehet nekem van nagyon pentek delutan de ennel sokkal konkretabb okos gondolatokat vartam ezektol az emberektol (akiket tisztelek amugy nagyon). ez most nagyon oncelu habositas volt, kinosan kerultek minden egyes konkret megoldasi lepest akar reszteruleteken is. egyben nyilvan nem lehet megoldani minden tarsadalmi problemat ezt eddig is tudtuk, nem is ertem hogy okos emberek miert mossak ossze a hulyekhez hasonloan az osszeset, ahelyett hogy igyekeznenek elkuloniteni es ezzel megoldhatobba tenni.

hafujaszel 2008.07.11. 18:49:06

Calegro! Én előtte javasolnám a kék szeműek bűnözését kivesézni! De félre a tréfát, szerintem egy fontos dolog ismét elsikkadt ebben a beszélgetésben, mégpedig a felelőség kérdése, mert a Ki a felelős? kérdésre azt kell, csak azt lehet felelni, hogy mi magunk, az összes itt élő ember: a vasutastól a miniszteren át, a hajléktalanig mindenki. Úgy tűnik le kell menni az alapokig, mintha mindig elfelejtenénk, hogy emberek vagyunk,hogy emberekről van szó, hogy nincs az a jóérzésű ember, aki szándékosan akarna bántani bárkit is. Én gyakran felteszem magamnak a kérdést, mert sajnos nálam is elsikkad az önfelelet, hogy tényleg nem tudok tenni semmit ez ellen a helyzet ellen, ami ma itt ebben az országban van?

flamer 2008.07.11. 18:51:38

kashmir 2008.07.11. 17:56:52

Itt az MP3:

gg.index.hu/szm/musor1.mp3

states 2008.07.11. 18:52:15

Ki állította, hogy tudnak kormányozni? Mármint a baloldal. Gyurcsányon és Lendvai Ildikón kívül senki. Gyakorlatilag 60 éve vannak hatalmon, és az egész ország egyetlen nagy szemétdomb. Mindenféle értelemben, gazdaságilag, morálisan és szellemileg is...

Emma vagyok 2008.07.11. 19:52:22

Videó a melegfelvonulásról (csak erős idegzetűeknek!)

vimeo.com/1314437

pop szart 2008.07.11. 20:10:59

Ennek az egesz mocsarnak azert van egy pozitivuma, hogy vegre kezdenek emberek, ha ertelmisegiek is es 4 en vannak, akkor is rajonni, hogy ki kell beszelni ebben a tarsadalomban a problemakat. Es abban ugy tunik, mindenki egyet tud erteni, hogy a meleg kerdes alibi, es hogy eleg mely identitasbeli, tortenelmi kerdeseket kene megfogalmazni, megbeszelni. Ez az inteligencia feladta, hogy az olyan tarsadalomtorteneti problemakat amelyek 44 ota felhalmozodtak, megosszak a tobbseggel es foleg, hogy meghalgassak az embereket, hogy a kisembernek hogy, mi, mennyire fontos, egyaltalan fontos-e. Ez tehat az inteligenciara harul es nevezhetjuk ezt a szimbolikus reszenek a magyar tarsadalom idegbetegsegenek a kezelesere. Amiben viszont mindenki reszt vehetne, es ez lenne a konkret resze a dolognak, az a civil kezdemenyezesre epulo kerekasztal tipusu vitaforumok: Mivel sokan es egyre tobben ertik, hogy a mai problemak egyreszt tortenelmi traumak miatt alakultak ki, de hogy, ami talan fontosabb, foleg mindennapi materialis gazdasagpolitikai kerdesekre kell valaszt talalni. Mint az egeszsegugy, az adoszabalyozas, a videktamogatas stb. Ezek elsore lehet, hogy kurva unalmas temaknak tunnek, mert az emberek egesz egyszeruen nem ertik, hogy mennyire befolyasoljak ezek a kerdesek a mindennapokat nagyon konkret szinten, masreszt meg ha ertik is, abbol indulnak ki, hogy a politikusok ugy is ott ulnek, es nem oszt nem szoroz, ha a kis nep belepofazik. Ezt az elkepeszto passzivitast kene lekuzdeni ugy, hogy leulnek szakertok (kozgazdaszok, mernokok, szociologusok stb), civil szervezetek, helyi kozigazgatasi szereplok es foleg a kisemberek egyutt egy asztalhoz. Azert, hogy az emberek tobbsegenek legyen fogalma arrol, a mai szituacioban milyen alternativak kozott lehet valasztani ha egy idealis tarsadalmi berendezkedesrol beszelunk. Azert, hogy a szomszed neninek is legyen valami halvany fogalma arrol, hogy mit jelent konkretan egy adocsokkentes vagy emeles. Azert, mert csak akkor tudnak majd az ellentetek nem kovekkel es keritesbe vezetett arammal egymassal vitatkozni, ha baromi konkret terepre tereljuk a vitakat es nem turul vs komcsi alapon tudnak szeles csoportok preferenciakat megfogalmazni azzal kapcsolatban, hogy mi jo, mi nem jo, mi lehetne jobb ebben az orszagban. Ez egy nagyon ambiciozus es ha tetszik idealista megkozelites, de valoszinuleg sokkal tobbet nyujtana mint az a passzivitas amit uton utfelen konstatal az ember. Egyreszt megmagyarazni az embereknek, hogy a gazdasagpolitika milyen keretek kozt mukodik, milyen utak leteznek (elso fazis) es ha egyre tobb ember tudna jogi, kozgazdasagi konkretumokkal ervelni akkor valoszinuleg erre a begyoposodott politikai elit is kenytelen lenne reagalni (masodik fazis). A fordulat nem fentrol fog jonni, ezt mindenki belathatja, de akkor mi a feszkes fenere varunk mi, hetkoznapi emberek, tudosok es BKV ellenorok, szakmunkasok es kepzomuveszek, allatvedok es kisgazdak, hogy megmozduljunk es lehozzuk a politikat a mindennapi veres valosag szintjere?

blaise 2008.07.11. 21:52:40

Azert az szornyu, hogy az elhangzott mondatok legfeljebb ha tiz szazaleka helyes! Emberek, ezek magyarul beszelnek? Es ok lennenek ertelmisegiek? Ennel meg a Lendvai is jobban beszel... Arrol nem is beszelbe mennyire ures locsogas volt az egesz. Jajj, nem mondod, es hogy ezek a politikusok, meg azok a fujjolok, es keeepzeld, meg engem is "oldalra soroltak"... Nevetseges.

blaise 2008.07.11. 22:01:24

pop szart:
Nem ertem igazabol sokaknak mi a baja. Pontosan az tortenik amire vagysz, a politika a mindennapi veres valosag szintjen zajlik. Miert is baj hogy az embereknek vannak politikai nezetei? Az uzleti eletben miert is nem donthetek politikai szimpatia alapjan? Szerintem a krumplievok partja egy nagy nulla, tehat aki arra szavaz az valszeg egy nagy hulye. Miert kellene nekem olyannal uzletelnem akit hulyenek tartok? Hol itt a gond? Arokasas? Lotudo. Politikai velemnyformalas, semmi tobb.

Kapi 2008.07.11. 22:34:26

Heinrich Böll és Günter Grass nevét lécci javítsátok ki. Köszi. (Amúgy a begépelést is köszi.)

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2008.07.11. 23:08:45

A sok szófosás.
Kellene beszélni arról, hogy mi lesz velünk 20-30 év múlva.

Rá kellene kényszeríteni, ha szép szóval nem megy, mindenkit arra, hogy dolgozzon. És nem mondtam etnikumot!

A kutya is jó dolgában vesz meg. - tartja a közmondás.

De, egy törzsőrmester is tudja, hogy a bakákat foglalkoztatni kell, mert hanem hülyeségeket csinálnak.

Munka, munka, munka - erre van szükség, elvtársak!

eleve lehetetlen 2008.07.12. 01:22:58

A legtöbb helyen tényleg teljesen követhetetlenek, értelmezhetetlenek. A sarki kocsmában szokták így egymás mögé dobálni a szavakat záráshoz közeli időpontban az erősen ittas emberek.
De persze lehet, hogy ők már olyan nagyon értelmiségiek, hogy annyira szárnyal az elméjük, hogy saját agyuk sem bírja olyan gyorsan egésszé formálni a kimondanivalójukat. Szomorú, mert így élvezhetetlen az egész. Legközelebb talán ültessenek be négy másfél éve itt élő kínait a stúdióba, szerintem hoznák ezt a szintet. És (BE-t leszámítva) a forró kását sem kerülgetnék így a PC jegyében.

Leiskundarrain · http://www.bbc.co.uk 2008.07.12. 01:43:45

Ha valaki kizárja nekem hogy nem történt politikai provokáció megrendelésre, a háttérben, a jól ismert hidegháborús módszerekre emlékeztetve akkor hozzá szólnék mint társadalmi jelenséghez. De nem így gondolom. Nem is olyan rég is volt az utcán verekedés. Akkor a kormányt támadták. Akkor nem volt szükés charta-ra. Most engedélyeztek egy olyan utcai összejövetelt ami több részről aggályos volt. Ez utóbbira nem is gondoltam. De hát a hétfői MTV közszolgálati esti műsorra probált ez irányból "független" lenni.

Leiskundarrain · http://www.bbc.co.uk 2008.07.12. 01:45:48

szükség, na

Kovács János 2008.07.12. 07:31:03

Ez a beszélgetés a homoszexualitásról megint egy alibi, társalgási lehetőség arról a borzasztó szembenállásról, ami
már oda jutott, hogy a két oldal még abban sem tud megegyzni, hogy az 1 az annyi és nem 2. Pedig ha valami, akkor az aritmetika igazán objektiv dolog...
Az egész beszélgetés így figyelemelterelés
a lényegről: a homoszexualitásról és annak kihívó, a társadalom túlnyomó többségét sértő magamutogatásáról. Személy szerint nem ítélem el azt, ha valaki homoszexuális és nem is kutatom, hogy az betegség-e, aberráció-e vagy micsoda? Egyszerűen tényként fogadom el meglétét. Mióta világ a világ, az emberiség történelmében mindig is jelen volt s az állatvilágban sem ismeretlen.
Azért egyet még sem lehet tagadni: a szexualitást a természet a fajfenntartásra "találta ki" s amely mára
mintegy játékszerré vált az emberi heteroszexuális kapcsolatokban is, a különböző társadalomakban. Hol nyíltabban,
hol rejtettebben (de már talán ott sem nagyon elrejtve).
Ami engem személy szerint felháborít a
homoszexualitás kihívó és prvokációra késztető megjelenítése - a városon keresztüli ide-oda vonulgatás -, az a tüntető, kihívó magamutogatás, amely a magyar társadalom nagyobbik (sokkal nagyobbik) hányadát prvokálja.
A tojásdobálást szerintem nem szabad összetéveszteni a rendőrök ellen fellépő huligánok randalírozásával! Míg a tojásdobálás értékítélet, egyfajta válasz a magamutogatásra, addig az utóbbi más megítélés alá eső randalírozás! Egyszerűbben: ha nincs felvonulás, akkor tojásdobálás sem! Magam úgy gondolom, hogy az egyensúlyt képletesen, de valóságosan is egy Hideg(?) vagy inkább a Heterobüszkeség Napja felvonulás tudná ellensúlyozni. Vagy még inkább: a homoszexualitást elfogadni
tényként. Részemről ez most is működik. Azonban látni kellene, hogy a magyar társadalom jelentős részéről az ewlfogadás, a hallgatólagos(!!!) elfogadás alapfeltétele, hogy a homoszexuálisok ne tüntessenek másságukkal, ne provokáljanak a fajfenntartási ösztönnel homlokegyenest eltérő másságukkal! Amit a többség, a túlnyomó többség természetesnek tart. És
tudatos, vagy ösztönös ellenkezéssel - de csendes ellenkezéssel - elfogad. Mint eddig.. Az akció ugyanis reakciót szül. Mint a fizikában... A provkáció ez esetben tojásdobálást vált ki.

Vidéki 2008.07.12. 09:45:02

Az újságíró urak/úrnők propagandistákhoz méltóan viselkednek, egyoldalúan állítják be a dolgokat és sok mindent elhallgatnak annak érdekében, hogy ne a valóságot mutassák be!
Valójában létező törvényeink biztosítják deviáns kisebbségek számára a normális többség korlátlan provokálásának jogát, ugyanakkor a bírói ítéletek szerint a tojásdobálás is a szabad vélemény nyilvánítás része, amit nem szabad korlátozni.
A rendőrség tehát indokolatlanul preferálta a deviáns kisebbség magatartását, és hátrányosan különböztette meg a tojásdobálókat, akik közül többeket letartóztatott, amikor szabadságjogaikat gyakorolták.

amondó (törölt) 2008.07.12. 09:49:50

Kovács János: "A tojásdobálást szerintem nem szabad összetéveszteni a rendőrök ellen fellépő huligánok randalírozásával! Míg a tojásdobálás értékítélet, egyfajta válasz a magamutogatásra, addig az utóbbi más megítélés alá eső randalírozás!"

Nem tudom mit szólnál, ha most szembedobnálak egy tojással, ezzel értékítéletet alkotva rólad. Szerintem megalázva éreznéd magad, és nagyon dühösnek.

"Egyszerűbben: ha nincs felvonulás, akkor tojásdobálás sem!"

Egy párhuzam: ha nincs Fidesz-nagygyűlés, akkor nincs indokolatlan rendőri erőszak békés tüntetőkkel szemben, ergo, miért nem maradtak otthon akkor a fideszesek. Mindenki kussoljon, akkor nincs baj. Csakhogy ez a gondolatmenet a demokratikus szabad véleménynyilvánítás helyett a rendpártiság és kispolgáriság tünete.

"Azért egyet még sem lehet tagadni: a szexualitást a természet a fajfenntartásra "találta ki" "

A természet nem talált ki semmit. Ha arra találta volna ki, akkor NEM lennének homoszexuális állatok, hiszen a természetes szelekcióban ez a tulajdonság nem lenne előnyös a faj fennmaradásában. Ha azt mondod, Isten arra találta ki, az lehet helyes állítás valakinek a vallása szerint (és mint ilyet természetesen elfogadom és tolerálom, mint valakinek a vallásos nézeteit), de a "természet" nem akar és nem nem talál ki semmit.

"a hallgatólagos(!!!) elfogadás alapfeltétele, hogy a homoszexuálisok ne tüntessenek másságukkal"

Nem a másságukkal, hanem az olyanságukkal tüntetnek. Másságnak csak akkor látszik, ha saját milyenségeddel hasonlítod össze. Ráadásul ők nem téged akarnak sokkolni, hanem megmutatni, hogy milyenek. Ha ez TÉGED zavar, akkor TE ne nézz oda.

Aerol 2008.07.12. 11:02:11

amondo. Az állatok között nincs homoszexualitás.

palackos 2008.07.12. 11:11:02

kedves janos!
amit a tobbseg termeszetesnek tart nem feltetlenul igaz. valamikor a boszorkany uldozes is termeszetes volt. a heterobuszkeseg napjanak ott a love paraide.
es egyebkent is mindenki mas mint en, de azert meg nem dobalom meg. teged sem, pedig egyaltalan nem tetszik ha kimesz az utcara. a fajfentartasrol meg annyit, hogy a vilag nepessege teljesen szembe megy vele.

palackos 2008.07.12. 11:17:12

videki! egyelore a dobalozok a devians kisebbseg. es majd jol megdoballak mert nem tetszel. akkor is mond azt legyszi, hogy semmi baj mert csak a szabadsagjogomat gyakoroltam.

Aerol 2008.07.12. 11:38:22

Többen nem jól értelmezik a szabad vélemény nyilvánítást. Ha XY-t aki mint pártja elnöke a pártja által szervezett nagygyűlésen éppen beszédét mondja, felháborodásodban megdobálod, az a szabad vélemény nyilvánítás (még akkor is, ha ehhez előre vinni kellet tojást). Ha ugyan azt az embert a kocsmában, barátai körében sörözve, meglátod és ott dobálod meg, az pedig garázdaság. Nem tudom érzékelhető-e a különbség?

bacsa 2008.07.12. 11:46:42

amondó !
A homoszexszuális emberek 90%a szégyeli
ezt a magamutogatást és végzí a munkáját
akárcsak heteró társaik.Ők nem akarnak sokkolni senkit!

Kovács János 2008.07.12. 11:52:43

amondonak.
- A szexualitás nem isteni találmány, semmi köze semilyen valláshoz, a természet "találta ki", ha úgy tetszik a törzsfejlődés velejárója. A szexualitás a fajfenntartás eszköze. Ha nem lenne, már kihaltunk volna... És figyelj kérlek az idézőjelre is!
- Mi szükség tüntetni a mássággal? (Nem az olyansággal...) Ha a melegek nem akarnak szaporodni, az teljesen rendbenlévő dolog részükről. Az egyéni szabadságjogok ezt biztosítják számukra nekik is éppen úgy, mint a heteroszexuális pároknak is. De gondolod, hogyha vonulgatnak, akkor kiváltják a többség szimpátiáját, támogatását? Sőt, lelkesedését??? Nem hinném... A jelek nem ezt mutatják... MOndhatnám: nem taktikus magatartás...
Másfelől talán elvárnád és helyesnek tartanád, hogy kvázi ellentételként a heteroszexuálisok is vonulgassanak? Ezt sem hinném, mert erre nincs szükség. A heteroszexualitás ugyanis nem másság.
- És kérlek, hogy engem ne dobálj meg tojással, mert nem adtam rá okot. S törődj bele, hogy a mai magyar társadalom nagy része a másságot - az ilyen másságot (és nem olyanságot) - nem fogadja el és provokatívnak minősíti, s ezért sokak számára okot ad a tiltakozásra. Ennek egy fajtája a tojásdobálás. Ha pártolod a melegeket, akkor ezenj a vélt jogon ne követeld ki a mások elfogadtató magatartását. Mert ez nem jó eszköz. A felvonulás egyfajta kiprovokálása az elfogadtatásnak. És ezért súlyos hiba. Örülj annak, hogy vannak akik ezt a másságot egyébként elfogadják. Mint én is például...
- S ha már a Fidesz... Hagyd a politikát, mert ez nem politikai kérdés, nem a véleménynyilvánítás szabadságának kérdése. A homoszexualitás ugyanis nem vélemény, a felvonulás ezért nem véleménynyilvánítás!!! Azt én teszem itt képletesen tollal, papíron, mások meg tojással és fújolással...

aerolnak.
Az állatvilág hasonlatot én hoztam fel. Bizonyos értelmeben igazad is van. A nőstények hiánya az állatoknál ha nem is tényleges homoszexualitást eredményez, de azonos nemű fajtársakkal heteroszexuális imitációt igen. Gondolj pl. a kutyákra, ahol az egyik hím igyekszik meghágni egy másik hímet... Inkább az önkielégítés ott a jellemző...

Kovács János 2008.07.12. 12:06:02

palackosnak.
A hasonlat szerintem nem jó. Itt alapjában véve a fajfenntartásról van szó. Mióta világ a világ, homoszexualitás mindig is létezett s a történelemben a különböző társadalmakban, népeknél és hol enyhébben, hol rendkívül szigorúan kezelték és következésképpen büntették. Nézetem szerint tudatosan vagy kimondatlanul, vagy akár öntudattalanul a faj megmaradása, szaporodása érdekében. Ha a homoszexualitás lenne a többségi helyes - nem tudom, jó szót használok-e - magatartás, felfogás, akkor az emberi faj már (rég) kipusztult volna...

Aerol 2008.07.12. 12:14:10

Kedves Kovács János!
Nem csak bizonyos értelemben van igazam. Ön is és nyilván amondo is álltalános helyzetre gondolt. Az állatvilágban nincs homoszexualitás. Nem történik tényleges közösülés a faj két azonos nemű egyede között. A kutyáknál pl valóban előfordul, hogy megpróbálják meghágni a másik kant, de ennek nem a szuka hiánya az oka. Gyakran előfordul ez olyankor is amikor egy népes kanokból álló falka egy tüzelő szukát kísér. Az ilyen próbálkozások azzal végződnek, hogy az "áldozat" leveri magáról a másikat. Más példa az emberszabású majmoknál amikor a hatalom elismerését és a behódolás elfogadását jelenti az amikor az egyik fél felkínálja magát, a másik pedig elfogadja a behódolást néhány párzó mozdulattal.

Kovács János 2008.07.12. 12:16:34

S végezetől...
Magam részéről elmondtam, amit akartam. A homoszexualitás létezését elfogadom, iránta toleráns vagyok. Ugyanakkor a melegfelvonulást provokatívnak tartom s a melegek szempotjából sem tartom a társadalmi elfogadtatás helyes, jó eszközének. Tudomásul kell(ene) venni, hogy a magyar társadalom részéről, a nagy, talán túlnyomó többsége részéről a toleranciába egy felvonulás nem fér bele, az provokációnak minősül és erre tiltakozással, pl. tojásdobálással reagál. E tekintetben személy szerint egyetértek a bírósági ítélettel, mely szerint ez belefért a véleménynyilvánítás szabadságába. Itt és ma a magyar társadalom és a melegek felfogásának kölcsönös mérlegelése alapján.

Kovács János 2008.07.12. 12:20:36

aerolnak. (a lépcsőházból...)
Az állatvilágot illetően legyen neked igazad. Ha úgy jobb neked... Bár mint kutyatulajdonos én másként látom ezt... (Elnézést a tegezésért, de a neten nem az önözés az általános s így azt inkább ez esetben hátrányos megkülönbözetésként értékeltem.)
További jó eszmecserét!

Aerol 2008.07.12. 13:01:26

Kedves Kovács János!
Nem volt szándékom megbántani önt a magázással. Úgy gondolom káros gyakorlat, mind az interneten mind a 3d világban az azonnali tegező forma. Részemről a magázás a tisztelet megadása önnek amikor megszólítom (akár a lépcsőházban is). Ha ezért konzervatív, maradi baromnak tart, elfogadom, sőt büszke is leszek rá. Annak ellenére, hogy magam is néha első szóra tegeződöm internetes fórumokon.

A melegekkel (már a megfogalmazás is sokat elárul, hiszen erre van magyar szó) kapcsolatos véleményével egyetértek.
A magam részéről a a Meleg Büszkeség Napját én a Hivalkodás Napjának hívom inkább. Ez szerintem jobban fedi a valóságot. Tisztelet a kivételnek! Érdekes elolvasni a honlapon ( www.budapestpride.hu/mmn.php ) a hasznos tanácsok rovatot. Inkognitód megőrzése. Ha valaki kimegy, mert büszke magára homoszexualitása miatt és ezt nyiltan vállalja, miért akarja megőrizni inkognitóját vajon? Most akkor vállalja önmagát, vagy nem? És ezt ugye maguk a szervezők írták. Szóval nem kerek itt valami az biztos. Eléggé tudathasadásosnak látszik ez az egész.

Aerol 2008.07.12. 13:03:19

Elnézést kérek, helyesen a Meleg Méltóság Napja.

hafujaszel 2008.07.12. 15:24:10

felelősség persze így helyes!

kashmir 2008.07.12. 16:12:07

Kösz az mp3 linket, sztem ki is rakhatnád a post elejére. A műsor jó, nagyon.

Vidéki 2008.07.12. 17:52:30

Ha valaki vette a fáradságot és megnézegette a meleg felvonulásról készítette képeket, feltűnhetett neki, hogy nemcsak melegségükkel kérkedve, életformájukat propagálva provokálták a normális többséget. Papi ruhába öltözve, bibliát szorongatva, hatalmas plakáton hirdetve, hogy Jézusnak két apja volt, értelmetlenül provokálták a vallásos embereket. Ha csak jogaikért tüntetnek, miért van szükség erre?!
Mint kisebbségnek talán joguk van akármilyen értelmetlen provokációra?
Szerintem, a hatóságoknak tartalmi szempontból előzetesen meg kellett volna vizsgálni a tervezett felvonulást és azt ilyen formában nem engedélyezni. Ha mégis ragaszkodnak korlátokat nem ismerő szabadság jogaikhoz, a hatóságoknak nem kellett volna ehhez ilyen óriási erőbedobással statisztálni.

hopp hopp · http://szavazoo.blog.hu 2008.07.12. 18:42:44

Értelmetlen provokáció? Ez ad okot ezeknek a habzó fostócsáknak, hogy embereket dobáljanak, gyújtogassanak? Amikor ők zsidóznak, kommunistáznak, hazaárulóznak az nem provokáció? Amikor szétbaszták a tévénket, mit csinálnak? Provokálnak engem. Minket. Mi jár annak a senkinek, aki összetöri, felgyújtja, szétbarmolja a közös pénzünkből épített, fenntartott épületeket, buszmegállókat, térdekorációkat?

Termeszágy, minimum.

Nem vagyok sem meleg, sem zsidó, sem kommunista, de bátran annak titulálnak többünket, ha nem az ő oldalukon állunk. Ők provokálnak minket.

A melegeknek ehhez nem sok köze van. Itt az unatkozó csürhéről van szó, amelynek tagjai nem képesek boldogulni az életben, mert alapvető képességeik hiányoznak a deviancia nélkül megoldható problémák elleni küzdelemben.

Buták, gyengék és félnek.
Félnek attól, hogy nyom nélkül elmúlnak.
El is fognak

Vidéki 2008.07.13. 10:13:31

T. hopp hopp!
Hogyan függenek össze a melegjogok a vallásos érzületű emberek provokálásával!?
Érdekesnek tartom, hogy az MSZP-nek van egy „hívő” tagozata, ennek tagja a házelnök, Szili Katalin is. Mi lehet a magyarázata, hogy eddig nem emelte fel a szavát a „hivő” emberek durva provokálása ellen!? Talán az egész „hívő” tagozat tartalmatlan kamu, valóságos feladata csak annyi, hogy választások esetén vallásos emberek szimpátiáját elnyerje?

Szemenyei Sándor 2008.07.13. 10:33:28

Azonosulok Babarcy Eszter véleményével.Szívében - hajlamánál fogva- szomorú országunk boldogtalanságát jelentősen növeli a megosztó gyülöletpolitika , és az vélekedés,hogy aki a másiktól eltérő nézetű: az ellenség.A közbszédet uraló nyelvi háboru szintén késlelteti " jó kedvünk tavaszát".A júliusi "szégyen nap" után vártam volna a közt. elnök egyértelmű nyilatkozatát. Most sem nyilatkozott.

Emzperx 2008.07.13. 21:18:22

Egy kicsit kötözködni fogok a beszélgetés résztvevőivel.

Az a probléma, hogy Bányai Gábor vagy tájékozatlan vagy szándékosan és rosszindulatúan csúsztat:

BG: "Azt gondolom, hogy a pasas, aki bevezette az áramot a kerítésbe..."

A "pasas" - aki egy 68 éves idős ember - nem a kerítésbe, hanem a kerítésen belül a veteményes köré vezetett áramot. Ez óriási különbség! Mert míg az első módszer közveszélyokozás, addig a másodikhoz neked kell semmibe venned a telektulajdonos jogait ahhoz, hogy baleset érjen.

A történethez tartozik néhány nem mellékes további körülmény, amiről mind az öt jelenlévő vagy elfeledkezett, vagy nem hallottak, vagy szándékosan hallgattak:

Az "uborkatolvajok" három kb. 100 kilós testtömegű jómunkásember volt. A betörés előtt kocsmában voltak - megünneplendő az előző nap felvett segélyt. Nem (csak) ubokát lopni mentek, hanem "egy kicsit megleckézteti az öreget" - ezt így nyilatkozta a kórházban fekvő szerencsésebbik ork. A harmadik nem mellékes apróság, hogy tudtak is az árammal védett uborkáról, az öreget pedig már többször (az interjúból nem derül ki, hogy az áramütöttek voltak-e azok régebben is) meglopták.

Mindezek után Bányai Gábor képes a következőket mondani:

"Ez a pasas, aki bevezette a kerítésbe az áramot ez is provokált. Aki ellopta, az egy nagyon jó gesztust tett, mert nem otthonról lopott"

Ez egyszerűen elképesztő!

Tehát ha valaki védeni merészeli a tulajdonát, az provokál bazmeg!

Egyes kisebbségekben félelmet kelt a Gárda vonulgatása, de sokszor még egy-egy bakancsos bohóc miatt is képesek mindenféle fórumokra rohangálni, azonnali tiltogató törvényeket sürgetni.

Az öreg a maga 68 évével az meg csak ne ijedezzen amikor három segélyből leittasodott mázsás ogre meg óhajtaná leckéztetni, mert az nyilván rasszizmus! Ugye nem azzal van tele a sajtó (ne a Népszavát meg a Népszabót tessék forgatni mert ott ezekről nem lehet olvasni) amikor az ártatlan (a rokonai szerint teljessen rendes ember) ork baltával üti agyon azt, (80 éves öregasszonyok megerőszakolása, vasalózsinórral való megkötözése, majd vérbefagyva magára hagyva, - ezek heti, kétheti rendszerességgel jönnek le a sajtó még kevésbé hazug feléből) akihez betört egy kis uborkáért.

Bányai ezen "provokálós" hasonlata ez egyszerűen sértés mindazon emberekkel szemben, akik hisznek még olyan elvekben, hogy jogállam, mások életének, testi épségének, méltóságának és tulajdonának tisztelete és védelme (ez utóbbi lenne ugye az állam feladata) továbbá sértés mindazok ellen akik közönséges bűncselekményeknek estek, esnek áldozatul. És mindezt teszi úgy, hogy közben a homoszexuálisok megdobálásán siránkozik!

Na ez a diszkrimináció kendőzetlen formája!

Ahhoz hogy "párbeszédet" lehessen folytatni a túloldallal, ahhoz legalább tisztában kéne lenni olyan tényekkel amit a túloldal nem seper a szőnyeg alá, vagy meg kell tudni állapítani a hazug csúsztatásokat és azokat legalább nem továbbadni, tovább erősíteni!

maszlag 2008.07.31. 21:20:22

A jobboldal: mennyivel tudott " jobban"
kormányozni, mint a baloldal?
A rendszerváltást követően volt már jobboldali kormányunk, vannak tehát tapasztalatok, programok, össze lehetne vetni őket, s akkor kiderülne valami, amelyre lehetne konkrétan példálózni.
De az összevetésnél nem lenne szabad figyelmen kivül hagyni azt a térnyt, hogy melyik kormánynak, milyen volt (van) az
"ellenzéke". Mert nagyon is fontos, hogy az ellenzék miképpen " viselkedik"
a parlamentben ( ha bent ül? ), illetve miképpen viselkedik az önkormányzatokban. Ismerünk külföldi jó példákat, ismerünk hazai "elitélendő" rossz példákat.
Ugyanis én úgy vélem, hogy a Hazám, az sem nem jobboldali, sem nem baloldali! A Hazámat "képviselni"
választottam " képviselőt" és nem azért, hogy " pártcsatározásokat" produkáljon farizeus módon, a TV kamerája előtt, a "szinfalak " mögött pedig " puszi pajtások" az osztozkodásban. ( Nagyon sok példát ismerünk az egyetértésről, amikor a saját, egyéni érdekeikről szavaztak.)
Sajnos a médiákban már 20 év óta halhatóak az " efféle" beszélgetések,
téma mindig volt, lesz is, de aztán
semmi nem változott pozitiv módon, inkább csak romlott: péld. a közerkölcs, a tiszteletlenség, és mindenféle egyéb kóros esetek.

" ... mivel tökéletes egészség nincsen a világon, igy minden nemzet lelki életében állandóan vannak kisebb-nagyobb hasadások. A társadalmi
"osztályok" nem értik meg egymást, a tömegek vágya független a közérdektől, népi ösztön és nemzeti tudat elidegenednek. " - irta Babits Mihály 1941-ben.

Úgy tünik nem újkeletüek ezek a problémák...


" Ami a mi népünkben "passzivitásnak"
látszik, az mind csak keserves, ösztönös, önvédő magatartás.
Ami a mi népünkben közösségellenes, túlzottan egyéni, szinte anarchikus vonásnak látszik, az mind csak az idegen szellemü és idegen célú közösség ellen való "önvédelem" jelentkezése.
Még senki sem próbálta meg - vagy legfeljebb csak megkisérelte - olyan állami, társadalmi közösség megteremtését a magyar nép számára, amely az ő lelkének, egyéniségének megfelel, amelyben a zárt és élesvonalú magyar egyéniség szabadon mozog, jól érzi magát, kinyújtózkodhatik, fejlődni tud, minden erejét kifejtheti, a legnagyobb-
( a magyar számára a világ végéig egyetlen, igazán elsimert)- közösség, a nemzet és az ország érdekében."
- irja Bajcsy -Zsilinszky Endre 1938-ban.

Nos: elmult 7o év! Változott-e valamit
e nép?

xsasha 2008.08.25. 13:13:32

Olyanok vagyunk, mint amilyen az egészségügy manapság. Fogalmunk sincs az egészségről, soroljuk a tüneteket, és kezeljük őket, de a betegségről nincs szó. Azért nincs szó, mert ugyan elődeink hagyományait és évezredes tapasztalatait elvetettük, elavultnak nevezve, de nem tettünk helyére semmit. Nem tudjuk, nem értjük, hogyan működik az ember, de a világot akarjuk megváltani. Nem ismerjük önmagunkat, de a másikat akarjuk megváltoztatni. Fura világot élünk.

xsasha 2008.08.25. 13:19:03

maszlag:
A jobboldal egyáltalán kormányozott. Ráadásul olyan időket élünk, amikor a közösségi gondolkodás, a lélekkel való foglalkozás, a dolgaink összehangolása kritikusan mély szintre ért. Nem az a kérdés, hogy mit változott a nép, hanem hogy a vezetői képesek-e vezetni ezt a népet, és kiaknázni az erősségeit. Az Olimpia sokmindenre rávilágított, érdemes elgondolkodni rajta.

Efesh 2008.09.13. 13:33:48

Én most már hallagatoma Radiocafen a műsort és eddig mindkettő naon tetszett. Aszonták, hogy itt majd meg lehet hallgatni az adásokat, de én még nem látom vagy csak béna vagyok és nem találom. Lenne egy két ember, akivel meghallgatatnám. Lécci lécci lécci!
süti beállítások módosítása