Rólunk


Ez aSzeretem Magyarországot Klub blogja.

Állandó műsorunkat aRádió Cafén hallhatjátok.

Kapcsolat:
info@szeretemmagyarorszagot.hu

Bookmark and Share
Subscribe

Friss topikok

Az eddigi minimumok

Az eddigi minimumok

Linkblog

Közösség

A monoki példa

2008.06.19. 08:25 :: gg

Újsághír: Törvényellenes a monoki és a hozzá csatlakozott más települési önkormányzatok azon döntése, hogy a segélyek kifizetését közmunkához kötik - állapította meg a kisebbségi ombudsman vizsgálata.
 

Kóczián Péter szerint:

Számtalan aspektusban érdekes a monoki önkormányzat segélyezési politikájának értelmezése. Az alábbiakban vázlatosan néhányról fejtem ki a véleményem.

1. Az intézkedés törvénytelen – de tekintsük a politikai push and pull részének, amely a törvényesség szürke zónája: ebben a szürke zónában írja felül a társadalom az általa betarthatatlannak tartott törvényeket, előírásokat.

2. Ha komolyan gondoljuk a civil társadalom, s annak egyik társ-intézménye, az önkormányzat szabadságát, akkor nem lehet elítélni azt az önkormányzatot, amely ilyen helyi döntést hoz. Aki ezt vitatja, az azt állítja, hogy az önkormányzat csak a felülről érkező intézkedések végrehajtásáért lehet felelős. A „milyen alapon írja át a törvényt az önkormányzat” típusú felháborodás nem veszi figyelembe, hogy a politikai intézmények autonómiájának egyik lényeges aspektusa a törvények helyből indított átírása (vagy az arra való igyekezet). Ha minden ilyen történést azzal verünk le, hogy ez az anarchia kezdete, akkor a liberális társadalom felfogás alapjait vonjuk kétségbe.

3.A kialakult, kialakulóban levő helyzetet inkább rendezni kell. Szerintem ennek nem az a módja, hogy a jogvédelem abszolutóriuma elé cipeljük a helyi döntést, s a törvények védelmében lépünk fel. Ennek a törvénynek védelme ugyanis egy premisszán alapul: ki mit tart humánusnak. Ennek konkrét, 21. századi értelmezésén pedig hosszan lehet és kell vitatkozni.

4.A helyzet menedzselése során a cél a kialakult konfliktus és megoldási módjának humánus keretekbe helyezése addig, akár csak addig is, amíg a bíróság dönt az ügyben (ha lesz egyáltalán ilyen). Ha már kialakult egy ilyen helyzet, akkor a korrektségre kell törekedni. Annak a technikáját kellene megtalálni, hogy ki és hogyan ellenőrzi az intézkedés végrehajtását. Rendezni, keretekbe és felügyelet alá helyezni érdemes az ilyen spontán történéseket, s nem hatalmi szóval leugatni a fejüket. Rendezni kell, hogy milyen munkát, milyen körülmények között végeznek, ki végzi a nyilvántartását, ki jegyzi fel, hogy ki mit csinált, normális körülmények között kérik ( adnak kaszát a kaszáláshoz, nem engednek dolgozni 35 fokban stb), munkavédelmi dolgokra ügyelnek (éles legyen a kasza stb), ki kap mentességet az új intézkedés alól, mert mondjuk tényleg nem tud dolgozni.

5.Természetesen a makro vitának helye van: helyes-e, nem helyes ez a döntés. De aki azt mondja, ilyet nem lehet csinálni, az mondja meg azt is, hogy mit kell tenni. Konkrétan. Mert ha csak sóhajok szintjén marad a jogvédelem, akkor az élet felülírja. S ha spontán írja felül, akkor abból nagy jogsérelmek, antihumánus helyzetek keletkeznek.

6.Az ilyen típusú konfliktusok megtermékenyítőek lehetnek a közéleti vitákra. Hiszen olyan veretes problémák állnak a középpontjában, mint a helyi közösség önrendelkezése a központi hatalommal való viszonylatában, a konzervatív versus baloldali szociálpolitika, azaz az érdemesség és a járandóság közötti vita;az újbaloldal (Clinton, Schröder, Blair, Gyurcsány) szociálpolitikája a sem nem baloldali-sem nem jobboldali álláspontja alapján;

7.Mielőtt felháborodunk az önkormányzat döntésén, gondoljuk végig: ez egy értelmes, releváns, a politikai alternatívákat politikai filozófiák és eltérő ideológiák szerint megfogalmazó konfliktus. Örüljünk neki. Különben csak a politikai anyázás marad.

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://szinkrontolmacs.blog.hu/api/trackback/id/tr42539917

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tomika 2008.07.13. 10:35:36

én is örülök neki :))

egytértek!! a helyzet feloldásán kell dolgozni, talán nem elsősorban azért, mert különben az élet felülírja, a törvényket, hanem mert az az értelmes (sajonos nem az értelmiségi!!) reakció egy problémára

az értelmiség sajnos, ahelyett, hogy segíteni megoldani csak szépeleg, elmékedik, filozofál, vagy csak kussol (a politikai megmondóemberekké átszellemült évfolyamtársaink magukat zárták ki az értelmiség köréből, saját értelmezésem szerint, ugyanis az elfogulatlanságra törekvés, minimum követelmény az értelmiségnél)

ha túl sok emberrel (Kóczián, Mérő, Pesty és csak négy topikot olvastam) értek egyet ezen a blogon, akkor én is "bal-libsi" vagyok :)))

múlt szombaton úgy éreztem, hogy meleg vagyok ....
zajlik az élet ...

maszlag 2008.07.25. 21:57:42

Ha az ugynevezett szociálisan rászoruló
segélyezetteket munkához juttatják ( Lásd: Gilvánfa, Felsőszentmárton, stb.stb.), akkor nem lesznek szociálisan rászorúlók a segélyre, sőt
lesz munkabérük, nyugdijalapjuk, betegbiztositásuk.
Ha pedig valaki mégsem munkaképes, mert beteg, akkor miért ne kapná meg a segélyt? A segély nem munkabér, nem lesz nyugdijalap soha.
Ha a szociálisan rászorulók sem munkát ( ezáltal munkabért) , sem segélyt nem kapnak, akkor pusztúljanak éhen? Akármilyen egy társadalom kormánya, ( jobbos, vagy balos,) a kormány a felelős azért, hogy a társadalomnak az a rétege, akik, amely nem jut munkához, ezáltal jövedelemhez,
ne éhezzen és a gyermekeinek naponta egyszer meleg étel jusson.( A többi szükséges dologról nem is beszélve.)
Ugyanis a politikusok döntése nyomán szüntek meg a Mezőgazdasági Szövetkezetek, amelyek a vidéki, falusi embereknek napszámot, munkát biztositottak alacsony iskolai végzettségük mellett is. A gyárainkat, üzemeinket, bányáinkat, vasutat,stb.stb. mindent eladtak, most a "kifosztottak"
is útban vannak?
Politikusok! Jól van ez igy?
süti beállítások módosítása