Rólunk


Ez aSzeretem Magyarországot Klub blogja.

Állandó műsorunkat aRádió Cafén hallhatjátok.

Kapcsolat:
info@szeretemmagyarorszagot.hu

Bookmark and Share
Subscribe

Friss topikok

Az eddigi minimumok

Az eddigi minimumok

Linkblog

Közösség

Nekünk Krahács kell?

2009.05.05. 22:12 :: gg

Vendégeink Lantos Csaba az OTP volt vezérigazgató-helyettese, a Heti Válasz tulajdonosa és Bojár Gábor a Graphisoft igazgatója vitáztak aktuális kérdésekről.

Az adás több fronton is áttörést hozott a műros történetében, talán most először bontakozott ki valódi vita a vendégek között, valamint a „szükséges reformok” szóösszetételt is száműzték, remélhetőleg örökre. Lantos Csaba és Bojár Gábor az óvatoskodást, udvariaskodást és mellébeszélést elhagyva vitatták meg a felmerülő témákat, intelligensen, érdekfeszítően.

A reformokról gyorsan áttért a beszélgetés a hazai politikai és vitakultúrára és a sajtó szerepére, olykor a műsorvezetőket is megszólaltatva. Az antiszemitizmus és rasszizmus emlegetése, a szélsőjobb térnyerése és a baloldali, illetve liberális sajtó hisztériakeltése megfelelő témát szolgáltatott szinte a teljes adásidőre.

Nem újdonság, hogy a magyar társadalom többsége hajlamos külső körülményeket hibáztatni a különbőző kudarcokért. Az önsajnálat kultúrájának levetkőzéséhez hosszú tanulási folyamatra van szükségünk, és a várható megszorítások talán megadják az első löketet ehhez.

A politikusokon kívül ez a sajtó felelőssége is, mint ahogy erre a vendégek is rámutattak. A hazai sajtó hibája nem csupán egyes lapok nyílt vagy burkolt antiszemitizmusa vagy rasszizmusa, hanem az erre adott reakció is. A politikai párbeszédet nagyban akadályozza, ha nem lehet nevükön nevezni a dolgokat, így nem létezhet például "cigánybűnözés".

Amíg a magyar társadalom képtelen szembenézni a problémáival, amíg a politikusok inkább elhallgatják azokat, amíg a sajtó nem terepe, hanem akadálya szólásszabadságnak, addig nincs kiút a gödörből. A vendégek beszélgetése üdítő példa arra, hogy létezik intelligens vita és ésszerű érvelés Magyarországon.

 

Szólj hozzá!

Címkék: rádió bojárgábor lantoscsaba

A bejegyzés trackback címe:

https://szinkrontolmacs.blog.hu/api/trackback/id/tr691105153

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása